Oosterschelde overspoeld door elastieken: bedrijf neemt actie om vervuiling te stoppen - Stichting De Noordzee

Een van de vrijwilligers trok twee weken geleden bij Stichting De Noordzee aan de bel met de terechte vraag: wat zijn dit voor elastieken en waar komen ze vandaan? Ook tijdens de voorjaarsmetingen van Schone Rivieren troffen van deze rubberen elastieken aan. Het hield de gemoederen in Zeeland flink bezig, dus ook Omroep Zeeland dook in het mysterie van de witte elastieken. Inmiddels is de situatie opgehelderd, de bron van de elastieken bekend en zijn er maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen. 

Losgeschoten bij het bundelen van mesheften

Elastieken

Een van de bedrijven die in de Oosterschelde is gevestigd, is het Lenger Seafoods. Dit bedrijf houdt zich bezig met de vangst, verwerking, inkoop, kweek, opslag en distributie van schaal- en schelpdieren. Het is een van de vier bedrijven in Nederland die op mesheften vist, deze verwerkt en vervolgens verkoopt. Mesheften, ook wel scheermessen genoemd, zijn langwerpige en smalle schelpdieren op de bodem van de zee. De schelpdieren worden in de Noordzee bevist. Vervolgens worden deze aangeland en gebundeld voor verkoop. Het bundelen gebeurd met speciale machineHelaas komt het weleens voor dat de elastieken bij dit proces losschieten. Dat is ook hier gebeurd.  

Deze losgeschoten elastieken zijn vervolgens in een afvalstroom terechtgekomen. Deze afvalstroom wordt tarra genoemd en bestaat uit de schelpdierresten. Organisch materiaal dus. Er zijn bepaalde plekken toegewezen in Nederland waar deze tarra geloosd mag worden. De Oosterschelde is er daar een van. Bij deze lozingen zijn de witte elastieken meegekomen en die zijn uiteindelijk aangespoeld. 

Visserijbedrijf neemt maatregelen

We zijn ontzettend geschrokken van de grote hoeveelheden aangetroffen witte elastieken in de Oosterschelde. Dit zijn inderdaad de elastieken die worden gebruikt bij het bundelen van scheermessen en we hebben direct actie ondernomen. Het is uitgesloten dat er nog plastic elastieken vanuit onze productie te Yerseke in de Oosterschelde terecht komen.

Directie, Lenger Seafoods

Toen Lenger Seafoods dit nieuws hoorde, zijn ze direct tot actie overgegaan en hebben ze grondig onderzoek gedaan. Het bleek inderdaad dat er elastieken in de tarra afvalstroom terecht konden komen. Vervolgens heeft het bedrijf meteen technische aanpassingen gedaan om dit in het vervolg te voorkomen. Daarnaast is het personeel geïnstrueerd om extra alert te zijn en zorg te dragen dat er geen elastieken in de verkeerde afvalstroom terecht komen.  

Lenger Seafoods erkent het probleem en onderneemt direct maatregelen om de vervuiling van deze elastieken te stoppenDit is een goed voorbeeld van producenten verantwoordelijkheidWe hopen dat meer bedrijven dit voorbeeld volgen.

Marijke Boonstra, Senior Projectleider Schone Zee Stichting De Noordzee

Het mysterie van de witte elastieken is opgelost en er zijn maatregelen genomen, maar het kan zijn er de komende tijd nog wel elastieken gevonden zullen worden. Het bedrijf erkent dit en heeft toegezegd een actieve bijdrage te zullen leveren bij het opruimen ervan. Daarnaast heeft het bedrijf een duurzaamheidsstrategie en streeft het ernaar om zoveel mogelijk recyclebare en duurzame verpakkingsmaterialen te gebruikenOp de vraag of het bedrijf ook werkt aan het inzetten van alternatieven in plaats van eenmalige rubberen witte elastieken, laten ze weten de markontwikkelingen in de gaten te houden. 

Marijke

Marijke Boonstra

Senior Projectleider Schone Zee

Geboren in Den Helder als dochter van een marineofficier, heeft de zee altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. De zee zit …
Profielpagina