Op ontdekkingstocht naar de natuur van de Noordzee - Stichting De Noordzee

Het was een stormachtige en koude week aan de kust, maar dat weerhield een enthousiaste groep van Noordzeeliefhebbers niet om op zaterdagochtend naar het strand te komen om samen met ons te speuren naar al het bijzondere leven dat de Noordzee herbergt. Twee jaar geleden was IJmuiden tijdens de eerste editie van de strandspeurdag aan de beurt en dit keer gingen we op onderzoek uit in Hoek van Holland. En die stormachtige week? Die zorgden juist voor veel en mooie vondsten!

Het Noordzeeleven in kaart

Strandspeurdag2021-LR-85
Fotograaf: Eelkje Colmjon

Tijdens onze strandspeurdag onderzoeken we met hulp van enthousiaste experts wat er allemaal leeft op het Noordzeestrand. Samen met de deelnemers struinen we het strand af, verzamelen we de vondsten en brengen we het Noordzeeleven in kaart. Met deze strandspeurdag, die leuk is voor jong en oud, laten we de schoonheid van de Noordzee zien. Want wat daar allemaal leeft, zal je nog verbazen.

Strandspeurdag2021-LR-4
Fotograaf: Eelkje Colmjon

Afgelopen zaterdagochtend verzamelden we met de enthousiaste deelnemers bij Beachclub Royal op het strand van Hoek van Holland. Daar stond een team van Stichting De Noordzee, Stichting ANEMOON, de strandwerkgemeenschap en het Groene Strand-project klaar om de deelnemers te verwelkomen, kort te vertellen over het Noordzeeleven en uitleg te geven over het programma.

Het strand op!

Strandspeurdag2021-LR-53
Fotograaf: Eelkje Colmjon

Maar iedereen stond vooral te trappelen om het strand op te gaan, want we waren natuurlijk naar Hoek van Holland gekomen om naar bijzondere beestjes te speuren. Onder de leiding van de gepassioneerde gidsen van Stichting ANEMOON werd de groep verdeeld, trotseerden we de herfstwind en liepen we het strand op. Op het ideale moment: laagtij. Dan vind je namelijk het meeste. Terwijl de gidsen vertelden over wat er allemaal te vinden was, concentreerden de deelnemers zich op het zand en zochten ze naar interessante beestjes.

En er werden ontzettend veel mooie en bijzondere vondsten bij elkaar gespeurd! De storm van de dagen ervoor, had er namelijk voor gezorgd dat er behoorlijk wat was aangespoeld. Een perfecte dag dus voor een strandspeurdag. Vooral gewone slangsterren, schelpkokerwormen en grijze zwemkrabjes waren overal te vinden. Om maar te zwijgen over de harige mosdiertjes die het strand bezaaiden. Maar voor de echt goede speurders lagen er ook helmkrabben, fuikhorens en goudkammetjes. Alle vondsten verzamelden we in zakken en bakken, en namen we mee terug naar de strandtent.

Verse gevulde koeken bij terugkomst

Bij terugkomst stond de koffie en warme chocolademelk voor ons klaar om ons weer op te warmen. Barman Erik van Beachclub Royal had zelfs speciaal voor ons verse gevulde koeken geregeld. Dat was ook wel nodig, want na zo’n speurtocht op het strand heb je wel zin in iets lekkers. Terwijl de deelnemers genoten van hun koek, werden alle vondsten uitgestald en konden de deelnemers nog eens inspecteren wat ze allemaal bij elkaar hadden gespeurd. En onze experts stonden natuurlijk klaar om alle vragen te beantwoorden.

Strandspeurdag2021-LR-112
Fotograaf: Eelkje Colmjon

De strandspeurdag heeft maar weer eens laten zien hoe rijk en bijzonder het leven in de Noordzee is. Voor de deelnemers is de schoonheid van de Noordzee dichtbij gekomen en ze hebben geleerd wat voor mooie beestjes er leven. Deze strandspeurdag is zeker voor herhaling vatbaar!

Deze dag werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Tenslotte

Benieuwd naar meer foto’s? Kijk dan hier. En wil je op de hoogte worden gehouden van meer evenementen van Stichting De Noordzee? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.