Op weg naar een nóg duurzamere Tour - Stichting De Noordzee

Tijdens de editie deze zomer zijn we namelijk in samenwerking met de Provincie Noord-Holland een pilot gestart en op zoek gegaan naar duurzame alternatieven voor het gebruik van plastic vuilniszakken. Want hoewel de vuilniszakken zijn gemaakt van gerecycled plastic en praktisch zijn als je met bijna drie duizend vrijwilligers het strand opruimt, willen we de Tour duurzamer dan ooit maken en afscheid nemen van het plastic.

Een oproep voor goede suggesties

Maar een goed alternatief is niet zomaar gevonden. Daarom zijn we met onze achterban een zoektocht begonnen naar goede ideeën en hebben we een oproep gedaan om met suggesties te komen. En deze stroomden binnen! De beste en leukste ideeën hebben we vervolgens gekocht of gekregen, zodat onze deelnemers die konden testen tijdens de etappes in Noord-Holland. Want we moeten ze natuurlijk wel in actie zien en uitproberen, voordat we ze komende edities op grote schaal gaan gebruiken.

Jutezakken van koffiebranders

IMG_1399
De jutezakken werden gevuld weer ingeleverd.

Een idee dat erg vaak werd ingestuurd, was om jutezakken in te zetten. En inderdaad: ze zijn stevig, groot en goed te hergebruiken. Die moesten we dus zeker uittesten. We vonden een lokale koffiebranderij waar we oude jutezakken van mochten hebben en gaven ze mee aan de deelnemers op Texel.

In Callantsoog probeerden de deelnemers katoenenzakjes uit. Omdat de zakjes licht, klein en herbruikbaar zijn, maar toch stevig, waren ze makkelijk te gebruiken. Ondanks dat er afval in had gezeten, kwamen ze ook redelijk schoon terug. Al is het afwachten of dit ook het geval is bij regen of nat afval. Het zegt in ieder geval genoeg dat álle zakjes zijn gebruikt: een populair alternatief dus!

IMG_1697
De katoenenzakjes kregen we van onze partner Boskalis.

PlogSacks, CLEANWALKRS en emmers

Plogsacks-Julianadorp
Deze deelnemers gingen aan de slag met zowel een plastic vuilniszak als een PlogSack.

Een andere goede manier om het strand op te ruimen is door te Ploggen. In Julianadorp rustten we de deelnemers uit met PlogSacks, die we kregen van Daan en Steef. Dit koppel heeft deze zomer ook de Noordzeekust opgeruimd en suggereerde om de PlogSack te gebruiken. De gebruikers van de PlogSack waren erg positief over dit alternatief. Omdat de opening een harde rand heeft, blijft deze mooi openstaan en bovendien was de zak van stevig materiaal, waardoor het niet wappert in de wind. Het enige nadeel was dat de opening vrij klein is, dus groot afval paste er niet zo goed in.

Een mooi initiatief waarover we ook werden getipt, zijn de CLEANWALKRS van Clean Fountain. Dit zijn zakken gemaakt van oude zeilen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We zijn dan ook heel blij dat we deze zakken mochten uitproberen in Wijk aan Zee en ook de deelnemers reageerden er enthousiast op: sterk materiaal en bovendien ziet het er ook mooi uit. Daar staat tegenover dat de zak aan de zware kant was en veel wind ving.

CLEANWALKR (2)
De CLEANWALKR in actie.

Tenslotte kregen we vaak de tip om emmers te gebruiken om afval te verzamelen. Op de laatste dag van de Tour in Zandvoort kregen we hulp van Juttersgeluk en onze deelnemers mochten hun emmers lenen. Het voordeel van de emmers is dat ze makkelijk te hergebruiken zijn en ook schoongemaakt kunnen worden. Helaas was de wind wel een probleem. Doordat het hard waaide op het strand, vloog klein afval er snel weer uit. Niet ideaal dus.

Emmers juttersgeluk
Ook de emmers werden grondig getest.
https://www.youtube.com/watch?v=Eq1vtLuYVoc

Deze embed wordt niet getoond, omdat je geen toestemming hebt gegeven voor het gebruik van niet-functionele cookies. Alsnog akkoord?

De testfase zit erop!

De testfase zit erop! Wat was het leerzaam en nuttig om deze pilot in Noord-Holland uit te voeren. Ook de deelnemers waren onwijs enthousiast om de alternatieven uit te testen. Ze hadden allemaal hun voor- en nadelen. We gaan nu alles op een rijtje zetten en de alternatieven evalueren. Hopelijk kunnen we dan volgende zomer beginnen met het afscheid nemen van de vuilniszakken en de Tour nog duurzamer maken!

Peuken door Stichting De Noordzee

57.772 peuken en dertig jaar oude chipsverpakkingen van de stranden gehaald

Persbericht – Stichting De Noordzee maakte met 2.873 vrijwilligers de Noordzeekust schoon tijdens de achtste editie van de Boskalis Beach…