Opening van MyBeach drukbezocht - Stichting De Noordzee

Eerste Doe Het Zelf-zones geopend in Noordwijk!
Vandaag op Wereld Oceanen Dag is het eerste MyBeach van Nederland officieel geopend bij paviljoen Take 2 in Noordwijk. Ruim 100 deelnemers maakten vol energie het strand voor het paviljoen schoon. Dit stuk strand is nu gereed als MyBeach! MyBeach is geopend door Freek Vonk (bioloog), Eelco Leemans (directeur Stichting De Noordzee) en Leendert de Lange (wethouder Noordwijk) die alle drie een MyBeach Flag hesen.
MyBeach is een afvalvrije zone, waar de strandbezoekers zelf afval opruimen. Eelco Leemans, directeur Stichting De Noordzee, is erg trots: “Geweldig dat MyBeach nu gelanceerd is in Noordwijk! Met dit initiatief kan iedereen een steentje bijdragen aan een schoon strand & gezonde zee. Welke gemeente meldt zich aan voor het volgende MyBeach?”
Freek Vonk, ook wel de Nederlandse Steve Irwin genoemd, vindt dat er meer MyBeaches op de Nederlandse kust moeten komen. “De Noordzee is een fenomenaal natuurgebied, dat onze bescherming verdient. Per jaar overlijden er meer dan één miljoen zeedieren aan plastic afval. Schitterende zeevogels, maar ook haaien, dolfijnen en zeeschildpadden. Het klinkt cliché, maar het zijn de kleine dingen die echt helpen. Zelf je lege flesje frisdrank weggooien bijvoorbeeld. Of desnoods voor een ander, die het heeft laten liggen.”
Voor gemeente Noordwijk is MyBeach een logische keuze: “Noordwijk is als gemeente zeer actief op het gebied van duurzaamheid, recentelijk hebben we bijvoorbeeld nog de Quality Coast Gold Award ontvangen. Het openen van MyBeach in Noordwijk is voor ons vanzelfsprekend”, aldus Leendert de Lange, wethouder in Noordwijk.
Vanaf nu komt het aan op de strandbezoekers in Noordwijk, zij zullen zelf de MyBeaches schoonhouden!
MyBeach
MyBeach = een gedeelte van het strand gemarkeerd met elementen van gerecycled steigerhout, waar de bezoekers ervoor zorgen dat het strand schoon blijft. Het motto van MyBeach is: Opruimen? Doe Het Zelf! Voor de strandbezoekers is het een kleine moeite, met een groot effect: want wie geniet er niet van een mooi & schoon strand? Ook de natuur profiteert: nu nog gaan wereldwijd ruim 1 miljoen zeedieren per jaar dood aan de gevolgen van afval.
MyBeach is een initiatief van Stichting De Noordzee en wordt ondersteund door Gaastra, Nederland Schoon, gemeente Noordwijk en Noordwijk Marketing.