Opening Week van de Zee 2008, zaterdag 24 mei 2008 - Stichting De Noordzee

ROTTERDAM – Op zaterdag 24 mei gaat de zevende Week van de Zee officieel van start in de Leuvehaven in Rotterdam. Dit gebeurt om 15.30 u als een helikopter van het Loodswezen met een spectaculaire presentatie een pakketje aflevert. Het eerste exemplaar van de brochure Clean Shipping uit dit pakketje wordt aangeboden aan voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), Tineke Netelenbos. De pers is van harte uitgenodigd bij de opening aanwezig te zijn.

Het thema van de Week van de Zee is Op volle kracht vooruit! Daarom zal een helikopter een pakketje met brochures Clean Shipping laten zakken in een speedbootje dat het daarna in volle vaart aflevert op de kade van het Maritiem Museum Rotterdam in de Leuvehaven. In de haven zelf, geven blus- en sleepboten van het Havenmuseum en het Loodswezen een publieksdemonstratie. In de haven is ook het energiezuinige schip de Berezina te bezichtigen, er zijn lezingen en vele andere (kinder)activiteiten.

Clean Shipping

De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Volgens recente cijfers van de Europese Commissie gaat thans 90% van het goederentransport van en naar de EU en 40% van de interne EU-handel over zee [Maritime Transport Policy]. Jaarlijks passeert 3,5 miljard ton scheepslading de Europese zeehavens [ESPO]. Tegelijk heeft scheepvaart ook negatieve gevolgen, bijvoorbeeld vervuiling van de lucht en afval. Er zijn al technische mogelijkheden om scheepvaart te verduurzamen. Met de brochure clean shipping vraagt Stichting de Noordzee de politiek, reders, scheepsbouwers, havens en marktpartijen om zich sterk te maken voor een schone scheepvaart. In de brochure wordt voorgesteld de negatieve gevolgen te verkleinen door verbetering van regelgeving en handhaving, toepassing van nieuwe technologieën en een financiële voordeelregel voor duurzame schepen.

Week van de Zee

De Week van de Zee is een jaarlijks evenement dat de Nederlandse kust en zee op een positieve manier onder de aandacht brengt aan een breed publiek. Van 24 tot en met 31 mei kunnen bezoekers genieten van meer dan 150 culturele, sportieve, spannende en leerzame activiteiten langs de kust. De zee is dan even overal! De Week van de Zee is een initiatief van Stichting De Noordzee, De Kustvereniging, EcoMare en Stichting Duinbehoud. Partners van de Week van de Zee 2008 zijn het Maritiem Museum Rotterdam, Het Havenmuseum, Havenbedrijf Rotterdam N.V., het Nederlands Loodswezen BV, de Nederlandse Kitesurf Vereniging en het Energieschip Berezina. De Week van de Zee 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door de Ministeries van V&W, VROM en EZ, E-Connection en Evelop, kustgemeenten en meer dan 100 deelnemers. Voor meer informatie en het volledige programma, kijk op www.weekvandezee.nl.

BERICHT VOOR DE REDACTIE Bijlagen: · Algemene informatie over Week van de Zee 2008 · Lijst hoogtepunten van de Week van de Zee 2008 logo’s en beeldmateriaal kunt u downloaden op www.weekvandezee.nl.

Het programma van de openingsdag: 12.00 uur Start kinderevenementen, lezingen over duurzame scheepvaart 13.30 uur lezingen cyclus 13.30 uur – Stichting Atlantis: Zeilende handelsvaart, vervoer van de toekomst! 14:00 uur – Lucas Schröder, een solozeiler van wereldformaat 14:30 uur – Ewald Vonk, kapitein van energieschip Berezina van Fair Nature 14.45 uur Ontvangst pers bij de receptie van het Maritiem Museum Rotterdam 15.00 uur Demonstratie schepen Nederlands Loodswezen, Havenbedrijf Rotterdam en Havenmuseum Rotterdam (buiten) 15.30 uur Openingsmoment Week van de Zee (buiten) 16.15 uur Welkomstwoord door Alex Ouwehand, directeur Stichting De Noordzee Clean Shipping, op volle kracht vooruit naar een schone toekomst in de scheepvaart, Eelco Leemans, projectleider scheepvaart licht de visie van Stichting De Noordzee toe over Clean Shipping. (binnen: Mainport Live) 16.30 uur Einde openbaar programma, start borrel genodigden (binnen: Mainport Live) 18.00 uur Einde

Contactpersonen Voor vragen over dit evenement kunt u contact opnemen met: Coördinator PR en communicatie Joos Versfelt [email protected] 030 2340016 06 44650805 Voor nadere informatie over Clean Shipping: Eelco Leemans 030 2340016 06 46118649 [email protected] Kijk ook op www.weekvandezee.nl