Het is één van de meest gevonden items tijdens onze strandmonitoringen: visnetten en touw. Een groot deel hiervan zijn kleine, dunne blauwe of oranje touwtjes. Wie langs de branding loopt kan er zo een heleboel van zien liggen, vaak verstrikt in zeewier.
Dit soort touw heet in de visserij pluis. Pluis wordt in kluwen onder visnetten gehangen van vooral boomkorkotters. Deze netten slepen over de zeebodem en om te voorkomen dat de netten te snel slijten, wordt pluis gebruikt. Tijdens het vissen echter raken plastic draadjes los en komen in zee terecht. Pluis is gemaakt van polyethyleen, een vorm van plastic. Dit betekent dat pluis niet biologisch kan worden afgebroken, hoe klein de stukjes ook worden. Het gevolg hiervan is dat vogels erin verstrikt raken, plastic deeltjes in de voedselketen belanden en de stranden vervuild raken. Zo liggen er op elke 100 meter strand gemiddeld ruim 100 stukjes pluis. Dit is in de ogen van veel vissers, natuurorganisaties en de overheid een ongewenste situatie.
Op zoek naar een alternatief
Met het project VisPluisVrij neemt de visserijsector het initiatief om samen met materiaalexperts en natuurorganisaties op zoek te gaan naar duurzame en bruikbare alternatieven. Vezels die biologisch afbreekbaar zijn in zee, maar niet te snel slijten, of materialen die qua ontwerp anders zijn, maar hetzelfde effect hebben als pluis. Qua kosten en gebruiksgemak mag het niet teveel van het huidige pluis verschillen. http://youtu.be/cO6LHOo-yRE In 2013 is een eerste test gedaan met natuurlijke vezels als hennep, sisal en manilla. Tests op zee lieten zien dat het geen serieuze alternatieven voor pluis zijn. De vezels zijn te slap en bestaan uit losse elementen (i.p.v. één lange vezel), waardoor ze te snel wegslijten. Opnieuw naar de tekentafel dus.
Vispluisvij.nl
Om de alternatieven voor pluis verder te onderzoeken, is de website www.vispluisvrij.nl opgezet, met een forum waarop iedereen kan meedenken over oplossingen. Heb je een goed idee hoe je pluis kan vervangen voor een ander materiaal? Ga dan naar www.vispluisvrij.nl en praat mee.
Samenwerking
Dit project is een initiatief van Klaas-Jelle Koffeman (Visserijbedrijf Geertruida BV), Jeroen Dagevos (St. De Noordzee), Ben Wensink (Ymuiden Stores) en Wouter Jan Strietman (Wing). Naast deze personen en organisaties zijn bij dit project ook inhoudelijk betrokken: VISNED, ILVO en Rijkswaterstaat Zee & Delta, alsmede meerdere personen uit de visserijsector, materiaalproducenten en andere experts.
Meer info over pluis: – Factsheet Vis pluis vrij – www.facebook.com/vispluisvrij – www.vispluisvrij.nl – Zoektocht in 2013 Volg ons op: www.facebook.com/vispluisvrij @VisPluisVrij
Auteur: Lisa van der Veen