Op de Noord-Hollandse stranden is donderdag 13 augustus 2009 in totaal ongeveer 25 kubieke meter paraffine aangespoeld. De paraffine ligt verspreid van Den Helder tot IJmuiden. Rijkswaterstaat gaat het de komende dagen opruimen.
Paraffine is een wasachtige stof die erg kleverig wordt als het warm is, meestal geelwit van kleur, soms met sporen van olie. Het wordt gebruikt bij de productie van allerlei producten die mensen in het dagelijks leven gebruiken: in de farmacie, cosmetica, voor verpakkingen etc..
Rijkswaterstaat gaat er van uit dat de resten afkomstig zijn van een zeeschip die zijn ladingruim heeft schoongemaakt op de Noordzee en heeft monsters genomen om de samenstelling te achterhalen. Paraffine wordt door schepen vervoerd als bulkproduct. Voordat een schip een nieuwe lading krijgt, moeten de tanks worden schoongemaakt. De paraffineresten worden dan geheel legaal overboord gezet.
Het is niet schadelijk voor mens en milieu, staat er in het persbericht van Rijkswaterstaat. Dat is niet helemaal waar. Als iets niet giftig is, betekent niet dat het niet schadelijk is, aldus Merijn Hougee van Stichting De Noordzee. Paraffine is namelijk wel schadelijk voor zeedieren. Als het in het darmstelsel van een vogel komt, vormt er zich een waslaag aan de binnenkant waardoor de vogels geen voedingsstoffen kunnen opnemen. Daarnaast geeft het ook overlast voor strandbezoekers.
Helaas is het lozen van paraffine in zee onder bepaalde voorwaarden niet strafbaar. Onacceptabel, vindt Stichting De Noordzee. Schepen zouden de wasresten moeten afgeven in de haven. Dat dit kan bewijst het bedrijf Sasolwax in Hamburg. Het bedrijf, marktleider op het gebied van wasachtige stoffen, heeft een schoonmaakinstallatie in de haven geplaatst. Rederijen die aan dit bedrijf leveren zijn contractueel verplicht de tanks van hun schip in de haven te wassen. Het is nog rendabel ook, want de wasresten worden op die manier teruggewonnen.
Opnieuw vervuiling door paraffine op de Nederlandse kust
leestijd: < 1 minuut