Oproep aan de EU om zich sterk te maken voor haaien - Stichting De Noordzee

Vandaag heeft in Blijdorp een brede alliantie van NGO’s een gezamenlijke verklaring ondertekend, met daarin de oproep voor een betere bescherming van haaien tegen ontvinnen (het aan boord afsnijden van de vinnen waarna het karkas overboord wordt gegooid).
Binnenkort komt de Europese Commissie met een voorstel voor de herziening van de huidige ontvinwetgeving. Met de verklaring die vandaag ondertekend is, wordt de EC opgeroepen om bij deze herziening de nadruk te leggen op bescherming van haaienpopulaties.
De huidige wetgeving, aangenomen in 2003, is bijzonder zwak. Onder de huidige regeling kunnen twee van de drie gevangen haaien ontvind worden, zonder dat dit opgemerkt of bestraft wordt. Het is van groot belang dat nieuwe wetgeving dit onmogelijk maakt.
Om 13.00 is de verklaring ondertekend in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam in het kader van de European Shark Week. De ondertekenaars van de verklaring zijn: ministerie van LNV, IUCN NL, Europese Coastal & Marine Union EUCC, Stichting De Noordzee, Greenpeace Nederland, Nederlandse Elasmobranchen Vereniging, Sea First Foundation, NAUI, Sportvisserij Nederland, Sea Shepherd, Oceanium Diergaarde Blijdorp en Humane Society International.