Oproep aan Tweede Kamer: handhaaf vangstverbod paling - Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee (SDN), het Wereld Natuur Fonds (WNF), Sportvisserij Nederland en Natuurmonumenten hebben vandaag 8 september de Tweede Kamer in een petitie oproepen om zich in te zetten voor de paling en het Nederlandse aalbeheerplan te handhaven, inclusief het vangstverbod. Aanleiding is het kamerdebat aanstaande donderdag, waarbij het aalbeheerplan op de agenda staat. De kamerleden werd een ‘broodje panda’ geserveerd; de paling is net zo bedreigd als de panda.
De paling is ernstig bedreigd. Het volwassen palingbestand in Nederland is sinds de jaren ‘50 met 95% afgenomen. In Europa is het glasaalbestand (jonge paling) minder dan 1% van wat het was in de jaren ’80. Paling heeft de status ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van de World Conservation Union IUCN. “De situatie is zo ernstig dat alleen ingrijpende maatregelen de paling nog kunnen redden”, aldus de organisaties.
Om hun pleidooi kracht bij te zetten boden de organisaties de Vaste Commissie voor LNV een ‘broodje panda’ aan. Hiermee wilden ze duidelijk maken dat het eten van een broodje paling te vergelijken is met het eten van een broodje panda. Esther Luiten van Stichting De Noordzee serveerde de paling en lichtte toe dat deze broodjes echte collectors item’s zijn: ‘Ze zijn net zo schaars als de paling’.
Carel Drijver, hoofd programma Oceanen en Kusten van WNF: ‘Uiteindelijk is een totaal vangstverbod de enige mogelijkheid om de paling nog te redden. Het gaat nu zo slecht met de paling dat elke paling die nu wordt gevangen er een te veel is. Overigens duurt het zelfs dan nog 60 tot 200 jaar voordat de palingstand weer op het gezonde niveau is. Veel mensen denken dat kweekpaling de oplossing is, maar paling plant zich niet in gevangenschap voort. Dus ook de jonge palingen die opgekweekt worden, zijn afkomstig uit het wild’.
In Nederland is de beroepsvisserij met vangsten van 900 ton per jaar verantwoordelijk voor 70 procent van de palingsterfte in ons land. Andere doodsoorzaken zijn gemalen (50 ton) en aalscholvers (50 ton). De sportvissers hebben besloten hun vangsten vrijwillig terug te zetten.