Oproep bij internationale oceanen bijeenkomst: 'Pak afvalprobleem bij bron aan' - Stichting De Noordzee

Global Ocean Action SummitVan 22-25 april werd in Den Haag de Global Oceans Action Summit gehouden: 4 dagen waren vertegenwoordigers van landen over de hele wereld bijeen om oplossingen te bespreken voor de bedreigingen van de oceanen. Eén van de onderwerpen was ‘marine litter’: afval in zee – en dan met name plastic afval. De aandacht daarbij ging in eerste instantie vooral naar het gebrek aan data over afval in zee en over het belang van bewustwording.
Op mijn aandringen zijn de volgende punten ook opgenomen in de slotverklaring: “Combating marine litter is most effective at source. Also control and enforcement are valuable elements in the aim to eliminate marine litter”.
Kortom: het probleem van afval in zee moet aan de bron worden aangepakt. Informatie verzamelen – zoals het Marine Litter monitoring program waarmee Stichting De Noordzee al meer dan 10 jaar ervaring heeft – en bewustwordingsprogramma’s zijn zeker nuttig, maar zonder het probleem aan het begin van de keten aan te pakken, bereiken we geen duurzame oplossing.
Eelco Leemans