OPROEP: Laat op Koninginnedag je ballon op zonder lintje! - Stichting De Noordzee

Stuur je lintje naar Stichting De Noordzee en word Zeeheld 2011
Stichting De Noordzee roept Oranjeverenigingen en kinderen op om op Koninginnedag ballonnen op te laten zonder sierlintjes en ventielen. Deze twee onderdelen vergaan niet en zijn schadelijk voor het milieu. De lintjes en ventielen die niet mee de lucht ingaan op 30 april, kunnen opgestuurd worden naar Stichting De Noordzee. De persoon die de meeste items instuurt, wordt uitgeroepen tot Noordzeeheld en maakt kans op de titel ‘Zeeheld van 2011’.
Nog een paar dagen en dan is het zover: duizenden kinderen doen op Koninginnedag traditioneel mee met een ballonoplating. Maar waar blijven deze ballonnen? Onder andere in zee en op het strand: Stichting De Noordzee vindt tijdens strandmonitoringen gemiddeld 12 ballonnen per 100 meter. Op de hele kustlijn kom je uit op tienduizenden ballonresten. Het rubber van de ballon zelf is niet het grootste probleem, dat vergaat wel na verloop van tijd. Wat vooral schadelijk is, zijn de kunststof sierlinten en ventielen die achterblijven. Dit plastic heeft nare gevolgen voor zeedieren. Ze kunnen erin verstrikt raken of zien het voor voedsel aan.
Duurzame alternatieven
Stichting De Noordzee is helemaal niet tegen het organiseren van een ballonnenwedstrijd voor kinderen. Wel wil de stichting mensen aan het denken zetten over de gevolgen van deze traditie en aangeven dat er duurzame alternatieven zijn. Zo kunnen de kunststof sierlinten worden vervangen door korte afbreekbare touwtjes, zoals henneptouw. Ook is het gebruik van plastic ventielen niet nodig.
Doe mee aan deze actie voor een schone zee, stuur je lintje + ventiel op naar: Stichting De Noordzee, Drieharingstraat 25, 3511 BH Utrecht.
Zeeheld 2011
Degene die de meeste lintjes en/of ventielen instuurt, wordt uitgeroepen tot Noordzeeheld en maakt kans op de titel ‘Zeeheld van 2011’. In 2010 is de eerste Zeehelden Award uitgereikt door Stichting De Noordzee. Een Noordzeeheld is een persoon of bedrijf met een duurzaam initiatief voor de zee. Aan de hand van de criteria ‘innovatie’, ‘visie’ en ‘duurzaamheid’, wordt ieder jaar de winnaar bepaald. De Zeeheld van 2010 is Wouter Rozenveld van Maersk Ship Recyling, die zich al jaren inzet voor het verantwoord slopen van schepen.