Oranje Boven? - Stichting De Noordzee

Ballonnen poster jpegOranjeverenigingen organiseren op Koningsdag weer een mooi feest.  Voor veel van deze verenigingen is het houden van een ballonnenwedstrijd een traditie. Elk jaar laten kinderen duizenden ballonnen op met kaartjes eraan. Wiens ballon het verste komt, mag zich de winnaar noemen. Maar wie zijn de verliezers van zo’n ballonnenwedstrijd? Oranjeverenigingen beseffen vaak niet dat dieren in de linten verstrikt kunnen raken of de ballon aanzien voor voedsel.  Veel ballonnen eindigen in de natuu.

Er worden gemiddeld 160 ballonresten per kilometer strand gevonden, een verdubbeling ten opzichte van een paar jaar geleden. Oranjeverenigingen merken zelf ook op dat veel ballonnen in zee terechtkomen. Zo zegt Oranjevereniging Hoevelaken:  “Gezien de richting van de gevonden kaartjes zullen veel van de 1.500 rood/wit/blauwe ballonnen in de Noordzee terecht zijn gekomen.” Oranje Stichting Roden deelde mee: “Slechts drie kaartjes werden er teruggebracht. De windrichting was niet zo gunstig voor de kaartjes dit jaar waardoor er waarschijnlijk veel kaartjes in het water zijn beland.”

Kinderen zeggen: ‘Denk na over de gevolgen’ Wanneer veel ballonnen in zee terechtkomen en slechts weinig kaartjes worden teruggestuurd, dan nog kun je denken dat kinderen er een groot plezier aan beleven. Dat is een misvatting, want 67% van de kinderen vindt dat er beter nagedacht moet worden over het oplaten van ballonnen. Juist kinderen willen verandering, zoals de tweeling Nick en Lisa Dekker uit Noordwijk. Zij hadden de Koning een brief geschreven en hem gevraagd of hij zich als Koning wil blijven inzetten voor schoon water, door duidelijk te maken dat ballonen oplaten geen goed idee is. Dat wil de Koning natuurlijk best, alleen heeft hij dan wel de steun nodig van zijn Oranjeverenigingen.

Oranjeverenigingen aan zet Oranje boven? Wat omhoog gaat, komt ook weer beneden. Gelukkig breken steeds meer Oranjeverenigingen  met  deze traditie en verzinnen ze een mooi alternatief. Informatie kunt u vinden op http://www.dieballongaatnietop.nl/koningsdag Die Ballon Gaat Niet Op is een initiatief van Plastic Soup Foundation, Kust & Zee en Stichting De Noordzee en partners