Stichting de Noordzee

BBCT2.png
VISwijzer.jpg
Onderwaterfoto_U_van_Dongen.jpg

Onze resultaten

1. Boskalis Beach Cleanup Tour sinds 2013

Samen met 9,125 vrijwilligers haalden we in de jaren 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017 in totaal 72.355 kilo afval op. Dat bestond voor het overgrote deel uit plastic. Nummer 1 van meest gevonden items: touwen en netten. Ook in de zomer van 2018 maken we de héle Noordzeekust schoon, meer informatie vind je op de website.


2. Beat the microbead

In honderden verzorgingsproducten die wij dagelijks gebruiken zitten kleine stukjes plastic, 'microbeads'. In 2011 besloten wij om hier actie tegen te voeren. In samenwerking met de Plastic Soup Foundation is dit inmiddels uitgegroeid tot een internationale campagne ‘Beat the microbead’. Het resultaat? 81 natuurorganisaties uit 35 landen zijn aangesloten en tientallen bedrijven hebben beloofd de microbeads uit de producten te halen. De Verenigde Staten hebben een verbod aangekondigd. Bekijk meer resultaten van de campagne Beat the microbead.


3. Green Deals

Met de ondertekening van drie ‘Green Deals’ hebben de Nederlandse visserij, scheepvaart en kustgemeentes zich verbonden aan de aanpak van afval afkomstig van vissersboten, scheepvaart en toeristen. Stichting De Noordzee zit in de stuurgroep van de drie Green Deals met als voornaamste doel het verbinden van de diverse organisaties die hieraan werken en het aandragen van oplossingen voor de meest gevonden afvalitems.


4. VISwijzer

In 2001 bedacht Stichting De Noordzee een middel om de vraag naar duurzame vis door consumenten te vergroten: de VISwijzer. Inmiddels is de VISwijzer ondergebracht bij de Good Fish Foundation, een stichting waar wij nauw mee samenwerken. De VISwijzer app is gratis te downloaden en geeft informatie over welke vis duurzaam gevangen wordt. Zo helpt de VISwijzer jou om de juiste viskeuze te maken.


5. Aanlandplicht: selectiever vissen

Stichting De Noordzee heeft zich ingezet voor invoering van de aanlandplicht. Dit jaar trad de Europese aanlandplicht in werking voor o.a. de visserij op makreel en haring. In 2016 krijgen ook platvisvissers met de aanlandplicht te maken.


6. Noodmaatregelen zeebaars op scherp

In 2015 stemden de EU lidstaten in met verhoging van de minimum grootte voor zeebaars naar 42 centimeter. In 2016 worden de maatregelen nog verder aangescherpt. Stichting  De Noordzee blijft zich inspannen voor bescherming van de zeebaars.


7. Noordzee-expedities:  nieuw zeeleven!

In juni en september 2015, in juni en september 2016 en in juli 2018 waren er Noordzee-expedities van Duik de Noordzee Schoon. De duikers vonden nieuwe en zeldzame diersoorten op de kunstriffen van de Doggersbank, Klaverbank en Bruine Bank. Samen met het WNF en Sodexo steunen wij deze duikexpedities.