Sigarettenpeuken zijn op toeristische stranden het meest gevonden afval. Daar moet snel verandering in komen en daarom komt Stichting De Noordzee in actie voor peukenvrije stranden. Niet alleen hebben we tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour met duizenden deelnemers peuken langs de héle Noordzeekust opgeruimd, ook jij kan helpen om de stranden en de zee peukenvrij maken. 

Ontzettend schadelijk voor de zee

strandafval-sigarettenfilters
Beeld door: Stichting De Noordzee

“Lang niet iedereen weet dat de filter van een sigaret grotendeels uit plastic en giftige stoffen bestaat die wel acht liter water kunnen vervuilen. Voor een schone en gezonde Noordzee zijn peukenvrije stranden nodig. Het strand is geen asbak!"

Marijke Boonstra, afvalexpert en projectleider Schone Zee
Beeld door: Jan Smit
Marijke Boonstra, onze afvalexpert

Dat is ontzettend hard nodig. De filters van peuken bestaan namelijk uit celluloseacetaat, een plastic dat heel langzaam of zelfs niet vergaat. Peuken die als afval op het strand of in de zee terecht komen, dragen daarmee bij aan de plasticsoep. Een peuk of plastic deel daarvan worden aangezien voor voedsel door dieren met alle gevolgen van dienBovendien bevat één peuk zoveel chemicaliën dat het acht liter water (!) kan vergiftigen.  

Stel je eens voor wat voor schade tienduizenden peuken dan kunnen aanrichten. Want zoveel peuken zijn er te vinden op de Noordzeestranden. Een paar jaar geleden vonden we zelfs op een strook van acht kilometer strand bijna 15.000 peuken. 

Als peuken eenmaal op het strand liggen, zijn ze ontzettend moeilijk om op te ruimen. Ze zijn te klein om met machines op te ruimen en door hun kleur vallen ze ook niet op. Ook worden ze minder snel opgeraapt want zo’n stinkende peuk is toch smerig en daarbij niet hygiënisch. 

Als we stranden zonder peukenafval willen, dan moeten we dus voorkomen dat ze in eerste instantie op het strand terecht komen.  

Boskalis Beach Cleanup Tour

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour hebben we dit jaar aandacht voor vervuiling door peuken. Elk jaar vinden we tijdens de Tour duizenden peuken op het strand. 

Deze editie hebben we daarom alle peuken die we opruimen (met handschoenen of grijper) apart gehouden om ze te kunnen tellen en wegen. Zo krijgen we een goed beeld van de peukenvervuiling op de Nederlandse stranden. Daarna kunnen we de bronnen en oorzaken van peukenafval onderzoeken en voorkomen dat het op het strand terecht komt.

De resultaten van de Tour laten zien dat er echt actie nodig is tegen peukenvervuiling. We hebben namelijk in twee weken 57.772 peuken opgeruimd! Vooral in Zandvoort, Noordwijk en Scheveningen was het strand een echte asbak: daar lagen respectievelijk 8.039, 6.666 en 6.152 peuken. Lees hier meer over de resultaten tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021.

Meer weten over de Boskalis Beach Cleanup Tour?

BBCT18 Afval Sigarettenfilters (58) Mart Smit
Beeld door: Mart Smit

Iedereen is nodig!

Alleen samen kunnen we peukenafval op stranden tegengaan en de Noordzee schoon en gezond houden. 

Vervuil het strand niet met je sigaret, maar gooi ‘m netjes weg 

De simpelste manier om peuken op het strand te voorkomen, is om je sigaret niet in de natuur of op straat achter te laten, maar deze netjes en uitgedoofd in een openbare asbak of een vuilnisbak weg te gooien. 

Roep je gemeente op om in actie te komen 

Ook gemeentes kunnen actie ondernemen om peukenafval aan te pakken. Bijvoorbeeld door rookvrije zones op stranden in te stellen, door meer openbare asbakken neer te zetten of door bewustwordingscampagnes te organiseren. Roep daarom jouw gemeente op om in actie te komen en maatregelen te nemen! 

Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen 

Bedrijven hebben de verplichting om vervuiling door hun producten tegen te gaan. Sigarettenfabrikanten dus ook. Daarom roepen wij producenten van sigaretten op om alternatieve milieuvriendelijke filters te ontwikkelen zonder plastic en mee te betalen aan het opruimen van peuken. 

Help mee om aandacht te vragen voor peukenvervuiling 

Lang niet iedereen in Nederland weet dat peuken zoveel schade aan de stranden en de zee kunnen aanrichten. Daarom kan jij helpen door jouw vrienden en familie te vertellen over onze campagne en dat er actie moet worden genomen.  

BBCT18 (53) Jaap Lotstra
Beeld door: Jaap Lotstra