Plastic Soep in Stille Oceaan honderd keer zo groot - Stichting De Noordzee

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de Plastic Soep in de noordelijke Stille Oceaan schadelijker voor het leven in zee is dan werd gedacht. De onderzoekers ontdekten dat de plastic deeltjes worden bewoond door een insect, de zogenaamde Halobates sericeus, een zeeschaatser. Deze insecten leggen eitjes op de kleine stukjes plastic. Zowel de eitjes als de insecten worden onder andere gegeten door krabben, die zo het plastic in hun maag krijgen.

‘We zien duidelijk de effecten van de dramatische toename van plastic afval op het zeeleven’, zegt onderzoeker Miriam Goldstein. De onderzoekers hebben monsters uit de periode 1972-1987 en 1999-2010 met elkaar vergeleken. Hieruit blijkt dat de inhoud van de plastic soep in de Stille Oceaan verhonderdvoudigd is.

Vanavond Omroep Max
Vanavond van 20.00 – 20.30 is Jeroen Dagevos, afvaldeskundige bij Stichting De Noordzee, te horen op Radio 1 bij Omroep Max. Hij zal hier een toelichting geven op het artikel en meer vertellen over (plastic) afval in de Noordzee. Stichting De Noordzee richt zich op aanpak bij de bron. Behalve internationale lobby in de scheepvaartwereld, zal deze zomer campagne gevoerd worden op het strand met MyBeach en Coastwatch. Beluister de uitzending Lees volledig artikel in de Volkskrant Bekijk het onderzoeksrapport van de Universiteit van Californië