Politici aandacht voor marine biodiversiteit - Stichting De Noordzee

22 mei is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Biodiversiteitsdag. Het thema van dit jaar is mariene biodiversiteit, reden voor Stichting De Noordzee om vandaag aandacht te vragen voor de meestal onzichtbare biodiversiteit van de Noordzee. In Nieuwspoort, Den Haag, lieten we een film van Klaudie Bartelink zien over de onbekende natuur op de Doggersbank en Klaverbank.
Klaudie heeft zelf de beelden geschoten en ons een kijkje onder de golven gegund. Daar zagen we vele mooi begroeide wrakken. Helaas vaak vol met oude netten, nog steeds dieren vangen. Gelukkig hebben de duikers die meteen opgeruimd. Daarna gaf professor Han Lindeboom een lezing over biodiversiteit van de Noordzee en de rol van de mensen daarin. Veel verschillende factoren beïnvloeden de biodiversiteit in de Noordzee; van nutriënten en zonnevlekken tot visserij en eutrofiëring. Aan veel kunnen we niets veranderen, maar het is belangrijk om menselijke activiteiten met negatieve gevolgen voor de mariene biodiversiteit wel te reguleren.
Ondanks de hectische politieke tijden was een groot aantal fracties (GL, VVD, PvdA, CDA, PvdD, D66) aanwezig. Mooie onderwater beelden met heel helder water, grote scholen kabeljauw, over de bodem zwevende sponzen en allerlei kleine diertjes die nog nooit eerder op de Nederlandse Noordzee zijn waargenomen. Dat riep bij mij weer dat heerlijke gevoel op van toen ik zelf (alweer jaren geleden) meeging voor onderzoek op de Noordzee (Klaverbank en Friese Front). Het spannende van het onbekende onderwaterleven, de weidsheid van de zee en het helderblauwe water. Daar doen we het voor. Ik hoop dat de aanwezigen dit ook zo hebben ervaren, dat motiveert wellicht om de Noordzee in de verkiezingsprogramma’s voldoende aandacht te geven!
Auteur: Sytske van den Akker
Input voor verkiezingsprogrammas