Prins overhandigt Blauwe Vlag aan gemeente Bergen - Stichting De Noordzee

Prins Willem Alexander heeft vandaag de Blauwe Vlag uitgereikt aan gemeente Bergen voor het strand Egmond aan Zee. De Blauwe Vlag is een keurmerk voor kwalitatief goede stranden, waar de waterkwaliteit en de veiligheid van de badgasten gewaarborgd worden. Stichting De Noordzee en Surfrider Foundation Holland feliciteren de gemeente Bergen met dit resultaat.
Aan de uitreiking van de Blauwe Vlag ging een hele geschiedenis vooraf. Het probleem was het rioolstelsel in Egmond aan Zee, bij stevige regenval kon het rioolstelsel de hoeveelheid water niet aan. Dit resulteerde onder meer in blank staande winkelstraten, maar ook in het lozen van ongezuiverd rioolwater in de Noordzee via een pijp op het strand.
Wanneer de riooloverstort actief was geweest, dan was dit dramatisch voor de waterkwaliteit, zoals ook bleek uit metingen van de ANWB. Stichting De Noordzee heeft samen met de ANWB, de Surfrider Foundation Holland en de Nederlandse Kitesurf Vereniging een rechtszaak aangespannen tegen de vergunning voor het lozen van rioolwater op het strand in de Noordzee. Helaas werd deze zaak verloren, maar wel met de afspraak dat de riooloverstort in 2015 weg zou zijn.
Gelukkig hoeven we niet te wachten tot 2015 en kunnen we vandaag vieren dat de Blauwe Vlag deze zomer op het strand van Egmond aan Zee gehesen wordt! Want een goede waterkwaliteit is goed voor zowel de waterrecreant als de Noordzeenatuur.