Programma 'Goede VIS op de Kaart' van start - Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee en LetsCo gaan in het programma ‘Goede VIS op de Kaart’ samenwerken om meer duurzame vis op de menukaarten te krijgen in restaurants. De twee partijen hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de komende drie jaar.IMG_3747_uitsnede Goed nieuws voor de consument, die hiermee in de toekomst vaker kan genieten van duurzame vis in het restaurant.
Goede VIS op de kaart biedt restaurants de mogelijkheid om via hun eigen leverancier te kiezen uit een duurzaam visassortiment. Het programma richt zich op vis die MSC of ASC gecertificeerd is en op vis uit de groene kolom van de VISwijzer. Het visaanbod van de leverancier dat geen MSC of ASC keurmerk heeft, wordt door Stichting De Noordzee langs de duurzaamheidsmeetlat van de VISwijzer gelegd. Zo kan het restaurant via een speciale lijst van de leverancier direct zien welke vis verantwoord gevangen of gekweekt is en dus het beste besteld kan worden.
Binnen het programma Goede Vis op de kaart committeren restaurants zich aan minimaal 50% van de vis op de kaart afkomstig is van verantwoord gevangen of gekweekte vis. “Het streven is natuurlijk een 100% verantwoorde menukaart,” aldus Jeroen Verbraeken van LetsCo, initiatiefnemer en programmamanager van Goede VIS op de Kaart. “Bij 50% behalen restaurants een blauw embleem, bij 75% een zilveren en bij 100% mogen restaurants een gouden embleem voeren. Binnen dit programma wordt via de inkoop bij de leverancier gecontroleerd wat het volume aan verantwoorde vis is.”
Het is nog mager gesteld met de hoeveelheid duurzame vis in de Nederlandse Horeca. “Vorig jaar hebben wij onderzoek laten doen naar de duurzaamheid bij restaurants en de resultaten waren bedroevend,” aldus Christien Absil, visserijspecialist van Stichting De Noordzee. “Sommige restaurants geven wel aan met duurzame vis te werken, maar de kennis over wát duurzame vis is, ontbreekt. Dankzij dit programma hoeven restaurants zich, doordat het visaanbod van hun leverancier al gescreend is, hier zelf minder in te verdiepen en kunnen ze direct een verantwoorde keuze maken.” Voor de consument wordt het zo ook makkelijker om te kiezen voor duurzame vis.
Meer informatie voor restaurants en leveranciers: www.goedevisopdekaart.nl
De samenwerking komt voort uit het project ‘Foodservice transitie naar duurzame vis’. Dit project is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma “Perspectief voor een duurzame visserij”dat medefinanciering ontvangt uit het Europees Visserij Fonds.