Reactie Stichting De Noordzee op rapport WGELECTRA (2020) over pulsvisserij
Ook werden geen negatieve ecologische effecten op het ecosysteem op de lange termijn gevonden die veroorzaakt werden door de elektriciteit. Daarnaast heeft het pulstuig in vergelijking met de traditionele zware boomkor minder bodemberoering en heeft de pulsvisserij op tong heeft minder bijvangst. Het effect van pulsvisserij op haaien en roggen, die elektroreceptie gebruiken voor navigatie en het vinden van voedsel, was lang onduidelijk. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat de frequentie van de stroom in het pulstuig anders is dan de frequentie waar deze vissen gevoelig voor zijn. Zij pikken dit dus niet op als ze in de buurt van het pulstuig zwemmen.
Na 10 jaar eindelijk meer duidelijkheid over effect pulsvisserij
Stichting De Noordzee is tevreden dat er nu, na meer dan 10 jaar wachten, eindelijk duidelijkheid is over de daadwerkelijke effecten van pulsvissen op het leven in de zee. In ons opinieartikel uit 2019 [LINK] pleitten we ervoor dat het beleid moet zijn gebaseerd op de best beschikbare wetenschappelijke kennis. De discussie over pulsvisserij heeft duidelijk gemaakt wat het risico is als een techniek grootschalig wordt uitgerold vóór het wetenschappelijk onderzoek is afgerond.
Maak Europese afspraken over uitrol visserij-innovaties
Welke lessen zijn er nu te leren? Innovaties zijn nodig voor de transitie naar een duurzame visserij op de Noordzee. Daarom is het noodzakelijk dat er duidelijke Europese afspraken komen over hoe deze broodnodige innovatie tot stand kan komen. Goed en tijdig wetenschappelijk onderzoek vormt het fundament van deze afspraken. Zo voorkom je onnodige langdurige discussie en kunnen innovaties met een gerust hart grootschaliger worden uitgerold.
Lees meer:
- Ons opiniestuk uit begin 2019: ‘Laat wetenschap leidend zijn bij de beslissing over pulsvisserij’
- Ons stuk uit 2017, waar we pleiten voor goed onderzoek.