Recht uit de Noordzee! - Stichting De Noordzee

Unieke kans! Vind je ‘in-1983-opgelaten-ballon’ terug! Surf naar de online strandshop van Stichting De Noordzee en koop de Noordzee schoon!
Op 11 november – de dag van de duurzaamheid – opent Stichting De Noordzee (SDN) een online strandshop waarin gevonden strandafval wordt verkocht: van ballonnen, speentjes, schoenen, jerrycans, visnetten tot tv’s en koelkasten. Alle producten komen van het strand of uit de Noordzee en zijn daardoor uniek. Met deze campagne brengt Stichting De Noordzee de afvalproblematiek onder de aandacht.
Ben je op zoek naar een origineel Sinterklaascadeau of een bijzonder cadeau voor je schoonmoeder? Voor een klein bedrag, €1/€3/€5, koop je al een mooi afvalitem in de online strandshop.
Duizenden ballonnen van openingen, bruiloften, feesten en partijen drijven jaarlijks recht de Noordzee in. Stichting De Noordzee organiseert grote beach clean ups en vindt, naast vele ballonnen, gemiddeld 450 stuks afval per 100 meter strand. Het afval is met name afkomstig van scheepvaart en visserij (43%), maar ook van recreanten (28%). De herfst is traditioneel de beste periode om veel ballonnen aan te treffen op het strand. Tijdens onze herfst clean up vonden we onlangs een recordaantal van 70 ballonnen op 100 meter strand. De ballon vergaat redelijk snel. Maar wat niet vergaat, zijn de plastic touwtjes die aan de ballon zitten. En dat is funest.
Afval op het strand en in zee vormt een bedreiging voor het zeeleven. Miljoenen zeedieren, waaronder veel vogels, sterven jaarlijks onnodig, doordat ze het afval aanzien voor voedsel of erin verstrikt raken. Bij een onderzoek onder Noordse Stormvogels werd bij 95% van de vogels plastic aangetroffen in de magen. Gemiddeld hadden de vogels 31 stukjes plastic in hun maag. Ter vergelijking bij een mens is dat ongeveer zoveel als een broodtrommeltje gevuld met plastic. Plastic breekt af in steeds kleinere deeltjes: microplastics. Deze worden door plankton opgenomen en komen zo in de voedselketen – en uiteindelijk bij ons – terecht.
Met de opbrengsten uit de strandshop spaart Stichting De Noordzee voor de lancering van een Do It Yourself Beach, een stuk strand dat mensen adopteren, inrichten en zelf ook schoonhouden. (zie achterpagina NRC Next op 11 november a.s.) Onder het mom ‘Samen voor een gezonde zee’, roept Stichting De Noordzee iedereen op om snel te surfen naar www.noordzee.nl en de Noordzee schoon te kopen!