Record aantal ton netten ingeleverd door Nederlandse visserijsector - Stichting De Noordzee

Sinds 2013 is Healthy Seas actief in Nederland met de inzameling en recycling van ingeleverde visnetten. Op dit moment worden er in verschillende visserijhavens oude visnetten en stukken visnet ingezameld voor recycling. De Healthy Seas sokken gemaakt van oude visnetten zijn inmiddels een begrip binnen de visserij community. In het afgelopen jaar is er maar liefst 143 ton aan oude netten ingeleverd, hiervan kunnen meer dan 500.000 sokken gemaakt worden en andere producten zoals badkleding en tapijttegels. De verwerking van de netten gebeurt op dit moment grotendeels via Bek & Verburg in Rotterdam. 

Op Urk zijn de meeste netten ingeleverd; in totaal 102 ton gevolgd door Den Oever met 22 ton en Texel met 19 ton aan ingezamelde visnetten. Hieronder een overzicht per visserijhaven.  


 

Haven

Aantal ton netten ingeleverd in 2017

Urk

102

Den Oever

22

Texel

19

   

Totaal aantal ton netten

143


De Noordzee is een rijke zee met een prachtige natuur, en al eeuwenlang een bron van voedsel en welvaart voor Nederland. Het is dus belangrijk om goed voor de Noordzee te zorgen. En vooral: om te zorgen dat ze schoner wordt. Want dat is echt nodig, zo blijkt uit het jaarlijkse strandafvalonderzoek; gemiddeld worden er 134 stukjes vistuig (touw, net en vispluis) per 100m strand gevonden. Marien zwerfafval is een wereldwijd groeiend probleem, waar ook de Noordzee mee te kampen heeft. Volgens gegevens van onder meer de UN en FAO komt er elk jaar ongeveer 640.000 ton visnetten in de zee terecht. Die maken ongeveer 10% uit van het plastic afval in zee en hebben grote impact op het mariene milieu. Vistuig behoort tot de top 5 meest dodelijk afvalitems voor het zeeleven. 

Namens Stichting De Noordzee en Healthy Seas willen wij alle vissers bedanken voor het inleveren van oude netten. Zo komt een echt schone Noordzee verder binnen handbereik. Samen voor een gezonde en schone zee! 


Foto: Healthy Seas sokken worden verkocht bij CIV verkooppunt op Texel, 2017