Recordaantal bruinvissen geteld in de Zuidelijke Noordzee - Stichting De Noordzee

Het afgelopen weekend telde ik mee op de Stena Line veerboot tussen Hoek van Holland en Harwich. Onder perfecte weersomstandigheden noteerden wij een recordaantal van maar liefst 316 bruinvissen.
Sinds zes jaar tellen vrijwilligers van Stichting Rugvin maandelijks de aantallen bruinvissen- en dolfijnen vanafde brug van de veerboten Hollandica en Britannica. In de afgelopen jaren telden we de meeste dieren in de periode februari-april met een maximum van 44 per tocht.
Tijdens het afgelopen weekend noteerden we echter op de heenweg alleen al 148 bruinvissen en op de terugweg nog eens 168; in totaal dus 316 exemplaren. Vaak zwommen ze alleen of in groepjes van 2-3. De meesten zagen we op zee, uit de kust.
Wat deze tocht bijzonder maakt is dat dit de eerste keer is dat we bruinvissen in deze grote aantallen hebben waargenomen. En alhoewel de omstandigheden voor het spotten van de dieren uitstekend waren, verklaart dat nog niet de hoge aantallen.
Stichting Rugvin wil daarom de komende dagen nagaan of ook haar collega organisaties op andere veerboot trajecten op de Noordzee het zelfde verschijnsel hebben waargenomen. Daarnaast zijn we benieuwd naar de vraag of dit iets eenmaligs was of dat dit vaker voor zal komen. Hier hopen wij de komende tellingen een antwoord op te krijgen.