Er is weer heel veel gebeurd op afvalgebied de afgelopen weken. Zo verscheen een rapport dat opnieuw bevestigt dat er veel microplastics in onze Nederlandse wateren zitten, presenteerde Stichting De Noordzee de resultaten van 10 jaar strandmonitoring en werd het Ketenakkoord Kunststofkringloop getekend. Hieronder een kleine samenvatting voor de liefhebbers.
Auteur: Jeroen Dagevos
Internationale ‘Beat the Microbead’ app
Met de ‘Beat the Microbead’ app kunnen consumenten zien in welke scrubproducten plastic zit verwerkt. Donderdag 14 november zei Staatssecretaris Mansveld in de Tweede Kamer dat zij onze app ontzettend belangrijk vindt en hier meer aandacht voor gaat vragen, o.a. met informatie op de website van het Ministerie. In een rapport over plastics in de Nederlandse wateren, dat tijdens de OSPAR conferentie in Hamburg, Duitsland, vorige week gepresenteerd werd, wordt overigens nogmaals bevestigd dat rioolwaterzuiveringen niet alle microplastics uit het water kunnen halen en in 4 van de 5 onderzochte ongewervelde dieren werden microplastics aangetroffen.
De internationale Beat the Microbead’ app is in oktober internationaal gelanceerd tijdens de GLOC2 conferentie op Jamaica, georganiseerd door de Verenigde Naties. Samen met Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation heb ik daar de presentatie gegeven. Inmiddels doen 35 NGOs uit 13 verschillende landen, uit 5 continenten mee aan de campagne en deze groep is groeiend. Gelukkig gaan meer en meer cosmetica producenten over op alternatieven voor plastic microbeads in hun cosmetica. Zie ook www.beatthemicrobead.org
Resultaten 10 jaar strandmonitoringen gepubliceerd
Vorige week is tijdens een internationaal afvaloverleg het resultaat gepresenteerd van 10 jaar afval tellen langs de Nederlandse kust. De tellingen zijn door Stichting De Noordzee 4 maal per jaar op 4 locaties uitgevoerd op referentie stranden, dit zijn stranden die sterk onder invloed staan van de Noordzee. Je vindt hier afval dat door de zee het strand op is gespoeld en dus niet de patatbakjes en sigarettenpeuken die door bezoekers op het strand zijn achtergelaten.
De Top 10 afvalitems zijn:
1. Touwen en netten
2. Stukjes plastic
3. Plastic zakken
4. Doppen
5. Snoepverpakkingen
6. Ballonnen
7. Plastic drank flessen
8. Hout
9. Plastic voedsel verpakking
10. Industrieel Plastic
Zie hier het rapport ‘Beach Litter Monitoring’ van Stichting De Noordzee.
Ketenakkoord Kunststofkringloop getekend
Deze week werd ook het Ketenakkoord Kunststofkringloop getekend, waarin 60 partijen, waaronder Stichting De Noordzee, beloven om concrete oplossingen te vinden voor zwerfafval. Het moet vooral geen praatclub worden volgens Staatssecretaris Mansveld. Daar ben ik het volledig mee eens. We hebben een goed beeld van de verschillende vervuilingsbronnen, nu is het tijd voor oplossingen, aanpak bij de bron.
Strandopruimactie MyBeach Cleanup Challenge 2013
In augustus is voor het eerst de hele Nederlandse kust opgeruimd met hulp van vrijwilligers. In totaal werd 6.590 kg afval opgehaald. Lees hier het verslag en bekijk de fotos van de Cleanup Challenge.
Resultaten 10 jaar strandmonitoringen
leestijd: < 1 minuut