Stichting de Noordzee

Rondreizend kunstwerk van containerrampafval wordt 2 januari onthuld op Terschelling

18 december 2019

Op donderdag 2 januari 2020 is het exact 1 jaar geleden dat de containerramp met MSC Zoe plaatsvond. Onze stranden en dijken lagen bezaaid met plastic spullen en verpakkingsmateriaal. In het afgelopen jaar is veel werk gedaan om op te ruimen. Toch ligt er nog 800.000 kilo afval in de Noordzee en veel stranden zijn opgeruimd maar niet schoon.

Daarom reizen we op 2 januari af naar Terschelling, waar de eerste container aanspoelde. Op het eiland zullen we een kunstwerk overhandigen aan burgemeester Bert Wassink. Dit werk hebben we speciaal voor deze gelegenheid van het na de containerramp aangespoelde afval laten maken door kunstenaarscollectief Gejut. Het afval is naar ons opgestuurd vanuit alle Waddeneilanden. Onder andere boswachters van Schiermonnikoog en Vlieland en de Juttersvereniging Ameland droegen bij.

Het kunstwerk zal eerst bij gemeente Terschelling komen te staan, maar blijft daar niet. De rest van het jaar zal het nog veel meer betrokkenen herinneren aan de ramp en de gevolgen die voort blijven duren en hen inspireren zich hiervoor in te blijven zetten. We roepen op om goed op te ruimen, de ecologische effecten te blijven monitoren en alles op alles te zetten om een volgende ramp te voorkomen. 

Fotocredits: kunstenaarscollectief Gejut.

Terschelling_1.jpg