Samen voor schonere zee en stranden met ondertekening Green Deals - Stichting De Noordzee

Symposium/15 jarig jubileum KIMOVandaag zijn er twee Green Deals ondertekend waarmee de overheid, gemeentes, visserijsector en NGO’s de handen ineenslaan om het afvalprobleem in zee en op de stranden aan te pakken. Eelco Leemans, directeur Stichting De Noordzee, heeft zowel de Green Deal Visserij voor een Schone Zee als de Green Deal Schone Stranden ondertekend: “Samen met de Green Deal Scheepsafval die op 10 september werd ondertekend zijn we nu een partij in drie Green Deals. De drie vormen samen een mooi startpunt om gezamenlijk eindelijk serieus werk te maken van plastic en ander afval in zee.” _WFL8358

Green Deal Visserij voor een Schone Zee

Op de stranden is regelmatig afval afkomstig van de visserijsector te vinden. In deze Green Deal spreken de vissers af om al het huishoudelijk afval, ’Fishing for litter’ afval en afval uit de bedrijfsvoering en vistuig, apart aan boord te bewaren en af te geven in de Nederlandse visserijhavens. Met de strandafvalmonitoringen in opdracht van Rijkswaterstaat zal Stichting De Noordzee de voortgang van deze Green Deal volgen.

Green Deal Schone Stranden

_WFL8340In deze Green Deal staan alle concrete acties van gemeentes, NGO’s en ondernemers langs de kust, die gericht zijn op: gedragsbeïnvloeding strandbezoeker, faciliteren vrijwilligers bij opruimacties, aanpak sigarettenpeuken, stimuleren GreenKey certificering en monitoring. De belangrijkste actiepunten voor Stichting De Noordzee zijn hierbij de uitvoering van het project MyBeach en de jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour waarbij de hele Noordzeekust schoongemaakt wordt, de strandafvalmonitoringen en de aanpak van een aantal specifieke afvalitems waaronder peuken. De ondertekening vond plaats op Forteiland IJmuiden tijdens een symposium georganiseerd door KIMO Nederland en België, dat dit jaar een 15-jarig jubileum viert. Lees hier het persbericht dat verstuurd is door de overheid.