Schone geluiden tijdens Concert at Sea? - Stichting De Noordzee

Voor het derde achtereenvolgende jaar spannen Stichting De Noordzee (SDN) en Concert at Sea (CAS) zich samen in voor het schoonhouden van de Noordzee. Het concert, dit jaar met optredens van onder andere Marco Borsato en Bløf, vindt plaats op vrijdagavond 26 juni en zaterdag 27 juni op de Brouwersdam in Zeeland. De locatie is uniek: pal naast de Noordzee, een groot natuurgebied. SDN grijpt deze gelegenheid aan om mensen bewust te maken van de waarde van de zee.
In de stand van Stichting De Noordzee worden mensen erop geattendeerd dat ze zich aan de rand van een natuurgebied bevinden. Het achterlaten van afval op het strand heefteffect op het leven in zee. Zo raken dieren verstrikt in plastic materiaal en verdrinken. Zeevogels zien plastic aan voor voedsel en verhongeren hierdoor met volle maag.

‘Hoe recht door zee ben jij?’ Kijk op foto.noordzee.nl

Met een paar uitdagende vragen wil de Stichting het gesprek aangaan met bezoekers over hoe goed zij met hun afval omgaan. De ondervraagden deponeren de ingevulde enquêtes in de ‘fotoprullenbak’: op het moment dat je iets in deze prullenbak gooit, wordt er een foto van je gemaakt. Op deze manier hebben de concertgangers een blijvende herinnering aan De Noordzee, die ze kunnen downloaden op foto.noordzee.nl.

Roze en blauw

Zaterdagmiddag zullen twee acteurs, gekleed in een knalroze en -blauw pak, het afvalprobleem op een ludieke wijze onder de aandacht van bezoekers brengen. Aan het einde van de act worden de omstanders verwezen naar de stand van Stichting De Noordzee. Hier kunnen de mensen hun afval kwijt in één van de kliko’s van het Clean Team. Het Clean Team is speciaal in het leven geroepen om te zorgen voor schone geluiden bij grote strandevenementen zoals Concert at Sea. Op deze manier kunnen we samen met bezoekers genieten van de Noordzeenatuur en aan een gezonde zee werken.
Grijze bak water?
Tijdens het festival zal op grote schermen te zien zijn hoe mooi de Noordzee eigenlijk is. Veel mensen denken bij de Noordzee aan een grijze bak water. Ze weten niet dat er dolfijnen en walvissen zwemmen. In een spotje zal de schoonheid van de Noordzee getoond worden en tegelijkertijd wordt gewezen op de gevolgen van afval in zee en rotzooi op het strand.
Duurzaam concert
Ook de organisatie van Concert at Sea wil dit jaar weer aantonen dat een concert heel goed duurzaam en schoon kan. Zo wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd en is er tijdens het festival extra aandacht voor afval. Er lopen medewerkers rond om afval te verzamelen. Ook hangen er langs de gehele dijk 80 cm hoge netten, die voorkomen dat afval in zee en in de duinen terechtkomt. Mocht er toch afval de duinen of de zee inwaaien, dan zijn de van mais gemaakte bekers biologisch afbreekbaar. Stichting De Noordzee is erg blij dat CAS serieus omgaat met natuur en milieu. Zo kunnen bezoekers van het concert niet alleen genieten van mooie geluiden, maar ook van schone geluiden aan zee.