Stichting de Noordzee

Schone Noordzeekust: 10.991 kilo afval opgeruimd door 2568 vrijwilligers

15 augustus 2019

Persbericht - Na twee weken afval ruimen eindigde op 15 augustus de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee in Zandvoort. Hier werden de resultaten en speciale vondsten van de strandschoonmaakactie onthuld. 2568 vrijwilligers hebben van 1 tot en met 15 augustus de hele Noordzeekust opgeruimd waarbij ze in totaal 10.991 kilo afval van de Nederlandse stranden haalden, waaronder meer dan 4935 rietjes en wegwerpbestek. In 2018 werd er 11.163 kilo opgeruimd. 

Opvallend dit jaar is dat in Zeeland twee keer zoveel afval werd gevonden ten opzichte van vorig jaar. Ook op de Waddeneilanden is meer afval geruimd dan voorgaande jaren. Vanwege het stormachtige weer is er in Noord- en Zuid-Holland dit jaar wat minder afval gevonden. 

Ewout van Galen, Programmaleider Schone Zee, geeft aan dat de jaarlijkse opruimactie noodzakelijk is: ''We zijn ontzettend dankbaar dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat XX kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken." 

4935 rietjes en wegwerpbestek apart ingezameld
Dit jaar werden rietjes en wegwerpplastic apart ingezameld om aandacht te vragen voor de problemen die dit afval veroorzaakt. Het thema van dit jaar is 'wegwerpplastic' en wordt hiermee benadrukt. In totaal zijn er 4935 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd. Dit afval is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het aan kunnen zien voor voedsel of erin verstrikken. Stichting De Noordzee pleit voor aanpak bij de bron, goed afvalmanagement en het voorkomen van zwerfafval door toerisme. 

Van strandafval naar strandbankje
Ook Plastic Fantastic, een coöperatie die zich inzet om plastic te recyclen tot producten, was bij de finish aanwezig. Tijdens drie etappes werd het afval aan het eind van de dag door Plastic Fantastic gerecycled en verwerkt tot hoogwaardige producten voor de betrokken gemeentes. Zo ontving gemeente Bergen een bankje gemaakt van strandafval. Stichting De Noordzee onderzoekt samen met Plastic Fantastic hoe het strandafval, dat voor meer dan 90% uit plastic bestaat, een nieuw leven kan krijgen. 


 

Download hier rechtenvrij beeldmateriaal.

Over Stichting De Noordzee 
Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzaam voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt de organisatie aan een schone en gezonde Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor en partners. Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 11.889 vrijwilligers in totaal 83.518 kilo afval - meer dan 12.000 volle vuilniszakken - van de Nederlandse stranden gehaald.

 

facebook_In_Stream_Square___BBCT2019_N12_Egmond_door_Jaap_Lotstra_92_.jpg