Schone stranden met Ham & Eggs! - Stichting De Noordzee

Afgelopen paasweekend was ik met vrienden een weekendje naar het Engelse Brighton. Het was fantastisch weer waardoor de Engelse pints in combinatie met het legendarische Engelse ontbijt, Hams & Eggs, uitstekend smaakten. Maar dat is niet de reden dat ik deze blog schrijf.
Wat mij opviel was het volgende. Tijdens ons bezoek aan ‘Devils Dyke’ hadden we wel zin in een ijsje in de brandende zon. En we waren niet de enige, het warme paasweekend bracht honderden mensen op dezelfde gedachte. De ijsverkoper draaide overuren. Logisch en niets bijzonders zo op het eerste gezicht, maar bij de ‘ijstransactie’ gebeurde iets bijzonders. Na betaald te hebben pakte de verkoper het ijsje, scheurde de verpakking in tweeën en bood het aan met het stokje naar mij toe. Handig, zo hoefde ik zelf de verpakking er niet meer af te scheuren en werd tegelijkertijd voorkomen dat onhandige ik het papiertje kon laten ‘wegwaaien of vergeten’ (want dat gebeurt helaas nogal regelmatig, kijk maar eens aan het einde van een zomerse dag op het strand of stadspark).
Het resultaat mocht er zijn, honderden mensen waren aan het genieten van het mooie uitzicht, de zon en een heerlijk ijsje en nergens lag plastic afval! Op mijn vraag waarom de verkoper zo te werk ging kwam een simpel antwoord: ‘Staat in de vergunning. En wanneer je het trucje van verpakking verwijderen jezelf eigen hebt gemaakt gaat het eigenlijk in één moeite door’.
Ik dacht dit moeten we in Nederland ook gaan doen!, want dan ligt er binnenkort op onze Noordzee stranden en in stadsparken helemaal niks meer aan zwerfafval. Ter inspiratie een filmpje van de heren van Jiskefet, dat eigenlijk alles samenbrengt, Schone Stranden met Ham & Eggs!