Schoonmaakdiva Marja Middeldorp helpt ook mee opruimen! - Stichting De Noordzee

Op zaterdag 22 september is de eerste grote strand opruimdag langs de Nederlandse kust georganiseerd door Stichting De Noordzee in samenwerking met de musical The Little Mermaid. De drie hoofdrolspelers uit de cast van de musical gaan samen met honderden opruimers uit het hele land het strand schoonmaken en het verzamelde afval tellen. Deze week hebben de opruimers deskundige hulp aangeboden gekregen. Niemand minder dan Schoonmaakdiva Marja Middeldorp komt ook.
De grote actie vindt dit jaar plaats in Wijk aan Zee bij strandpaviljoen het Strandhuis. Daar komt iedereen samen om 11.00 uur. Het daadwerkelijke schoonmaken start om 12.00 uur en de hoofdrolspelers van The Little Mermaid zullen samen met Marja Middeldorp, bekend van het televisieprogramma ‘Hoe schoon is jouw huis’ het voortouw nemen om samen met tal van opruimers het strand schitterend schoon te maken.
Bekende Nederlanders zetten zich in
Iedereen kan helpen om ons strand een stukje schoner te krijgen en ook bekende Nederlanders roepen via de Facebook pagina van Stichting De Noordzee daartoe op. Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe, maar natuurlijk ook de hoofdrolspelers van The Little Mermaid, Tommie Christiaan (Prins Erik), Tessa Sunniva van Tol (Ariël) en Marjolijn Touw (Ursula): http://www.facebook.com/Stichting.De.Noordzee. Via deze pagina kan men zich ook opgeven. Hoe meer opruimers hoe beter. Tel jij ook mee voor de Noordzee?
De nood is hoog
Rotzooi op het strand is vervelend en het stoort, want we willen toch vooral van onze stranden genieten, lekker uitwaaien, zonnen, zwemmen in zee. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de zee ons gelukkig maakt. Maar dan moet het strand wel schoon zijn! De schoonmaakactie is echter noodzakelijk voor het leven in zee, voor vogels, vissen en andere zeedieren, die sterven omdat ze het afval binnenkrijgen of erin verstrikt raken. Jaarlijks verdwijnen grote hoeveelheden afval in de Noordzee. Het bewijs hiervan spoelt aan op het strand (gemiddeld 450 afvalitems per 100m strand) en zit in de maag van zeevogels, zoals de stormvogel (95% heeft plastic in de maag). Het afval is afkomstig van bronnen op zee, zoals de scheepvaart en visserij, uit rivieren en van het land, dat vooral uit zwerfvuil zoals snoep- en drankverpakkingen bestaat.
Afval tellen
Naast het opruimen van het strand, wordt op deze dag ook in kaart gebracht hoeveel afval er op het strand ligt en waar het uit bestaat. Dit zal gebeuren met speciale turflijsten, op papier of direct digitaal via de Coastwatch app. Juist door te weten hoeveel er ligt en waar het vandaan komt, kan Stichting De Noordzee het probleem bij de bron aanpakken.
Meer informatie voor deelnemers:
Stichting De Noordzee roept strand- en zeeliefhebbers op om iets goeds te doen voor hun geliefde Noordzee!
Tel mee voor de Noordzee: www.noordzee.nl/telmee
Inschrijven kan via: http://www.facebook.com/Stichting.De.Noordzee (ook zonder facebook account)