Scrub jij plasticvrij? - Stichting De Noordzee

In minimaal 90 verzorgingsproducten die wij dagelijks gebruiken zit plastic, dat via de riolering in zee terechtkomt. De plastic deeltjes zijn schadelijk voor het zeeleven. Door scrubproducten te kopen zonder plastic, draagt de consument bij aan een oplossing voor de plastic soep in zee. Stichting De Noordzee roept tijdens de Plastic Soep Driedaagse (30 nov – 2 dec) consumenten op om de petitie ‘Ik scrub plasticvrij’ te tekenen.

Om aandacht te vragen voor plastics in verzorgingsproducten, zal Stichting De Noordzee tijdens de Plastic Soep Driedaagse handtekeningen werven voor haar petitie ‘Ik scrub plasticvrij’. Een actrice zal verkleed als wetenschapper demonstreren hoeveel plastic er door het doucheputje wordt gespoeld. De demonstratie wordt op woensdag gegeven bij het Nationaal Sustainability Congres in Den Bosch, waar ’s ochtends de opening van de driedaagse plaatsvindt. Vrijdag 2 december zal de actrice opnieuw in actie komen in Nieuwspoort in Den Haag.
Wat is het probleem?
In veel scrubs, reinigingsgels, peelings en zelfs in bepaalde merken tandpasta, lipgloss en lenzenvloeistof zit plastic. Bij de ingrediënten staat polyethyleen, polypropyleen of polyethyleen terephtalaat, oftewel: verschillende soorten plastic. Uit onderzoek blijkt dat de kleine plastic deeltjes door de waterzuiveringen heen stromen en in zee terechtkomen. Plastic komt uiteindelijk in de voedselketen terecht, omdat zeedieren de deeltjes aanzien voor voedsel. Stichting De Noordzee roept bedrijven op tot vervanging van plastic in verzorgingsproducten door milieuvriendelijke alternatieven.
Plastic Soep Driedaagse
Van 30 november t/m 2 december vindt de Plastic Soep Driedaagse plaats, een campagne om mensen bewust te maken van de gigantische vuilnisbergen van plastic in zee. Tijdens de driedaagse is de vermaarde ontdekker van de plastic soep, Charles Moore, te gast in ons land. Hij voorspelt een milieucatastrofe als we niet snel iets doen aan het plastic in zee. De driedaagse campagne wordt georganiseerd door de Plastic Soep Foundation. Bekijk hier het programma.