Springende walvis gezien bij Texel - Stichting De Noordzee

Woensdag 15 oktober zag Johan Ophorst vanaf De Koog op Texel een walvis uit het water springen. Afgelopen september maakten we al melding van een walvis bij IJmuiden. Zou dit hetzelfde dier zijn?
Donkergrijze walvis met strepen op de buik
Een weekje Texel kreeg voor Johan Ophorst een bijzondere wending. Vanuit zijn hotelkamer op de Koog scande hij de horizon af op zoek naar vogels en andere zeedieren. Op 15 oktober keek hij naar een klein groepje Jan van Genten, toen er in zijn kijkerbeeld opeens een grote walvis vrijwel geheel uit het water sprong. De walvis sprong van rechts naar links en landde op zijn zijkant/rug. Hierbij was goed te zien dat de walvis aan de bovenzijde donkergrijs was en op de buik witte strepen had.
Bultrug of dwergvinvis?
Er worden maar heel weinig walvissen en walvissoorten voor onze kust gezien. Van de soorten die hier voorkomen met witte strepen op de buik die ook nog springen voldoen er maar twee: de bultrug (humpback whale) en de dwergvinvis (minke whale). Beide soorten voldoen aan de beschrijving die Johan ons doorgaf (zie foto’s). Vorig jaar is er twee keer voor onze kust (IJmuiden en Den Helder) een bultrug opgedoken en afgelopen september is er een walvis gezien bij IJmuiden. Welke walvissoort dat was is helaas niet bekend omdat er geen foto’s van gemaakt zijn.
Wie heeft er ook een walvis gezien?
Voor zover bekend zijn er in oktober geen andere waarnemingen van walvissen geweest, dus of dit om hetzelfde dier gaat dat in september in IJmuiden was of om de bultrug van 2007 is de grote vraag. Mocht u daarom één dezer dagen een walvis zien en/of foto’s of filmmateriaal hebben dan willen wij dat heel graag weten. De contactpersoon voor waarnemingen is Wouter Jan Strietman, tel. 030-234 0016