Staandwantvisserij op tong MSC gecertificeerd - Stichting De Noordzee

Een groep van 43 Nederlandse staandwantvissers op Noordzeetong heeft de beoordeling voor het MSC label voor duurzame visserij positief doorstaan. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat de tong gevangen wordt met weinig milieu-impact en goed wordt beheerd. Het MSC label is volgens Stichting De Noordzee tot nu toe het meest degelijke milieukeurmerk voor visproducten.
De certificering komt niet als een verrassing. De tong die wordt gevangen met staandwant in onze kustwateren staat sinds dit jaar al in het groen op de VISwijzer. Bij de volgende druk zal deze tong in de MSC-kolom komen te staan. De staandwantvisserij op tong is een selectieve, relatief kleinschalige en passieve visserij. Bijvangsten van ongewenste soorten zijn laag en de visserij heeft vrijwel geen impact op de zeebodem. Bovendien is het brandstofverbruik –een criterium dat nog niet wordt meegewogen door MSC- erg laag. Kortom een mooie visserij met oog voor de natuur die een onderscheiding verdient in de markt.
Zelfbeheer is de sleutel tot duurzame visserij. In het managementplan dat de vissers hebben opgesteld voor de MSC certificering is ondere andere geregeld dat gedetailleerde informatie over vangstsamenstelling en bijvangsten wordt verzameld voor onderzoek. Daarnaast hebben ze met elkaar afgesproken dat 15 kilometer netwerk per schip het maximum is, om de visserijinspanning te beperken en zodat ook de wat grotere schepen in aanmerking konden komen voor certificering. Vissers die zich niet aan het managementplan hebben gecommitteerd en dus niet MSC gecertificeerd zijn mogen per 1 januari tot 25 kilometer netwerk per schip uitzetten. Stichting De Noordzee vindt 25 kilometer per schip veel te veel om duurzaam te kunnen noemen.
We hopen dat de certificering van de 43 staandwantvissers een stimulans is voor de Nederlandse overheid en de EU om de maatregelen uit het beheerplan van deze vissers om te zetten in regelgeving.