Staatssecretaris Bleker ontvangt bruinvisbeschermingsplan - Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee dringt er al jaren op aan bij de Overheid om een Noordzeebreed beschermingsplan op te stellen voor bruinvissen. Wij zijn erg verheugd dat Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag eindelijk dit bruinvisbeschermingsplan in ontvangst neemt.
Bekijk het bruinvisbeschermingsplan.

De bruinvis is een walvisachtige die steeds meer gezien wordt in Nederlands Noordzeewater. Het dier komt over de gehele Noordzee voor. De bruinvis is in verschillende natuurgebieden aangemeld als beschermde diersoort. Maar een bruinvis houdt zich natuurlijk niet aan de grenzen van een natuurgebied. Ieder jaar spoelen er dode bruinvissen aan op onze stranden. In 2010 totaal 433 en in 2011 nu al meer dan 700. Een groot deel daarvan is door menselijk handelen om het leven gekomen. Daarom pleit Stichting De Noordzee al jaren voor beschermingsmaatregelen in de hele Noordzee. In 2010 boden wij namens 15.000 Nederlanders een petitie aan de Tweede Kamer aan. De Kamerleden riepen toen op om dit plan op te stellen.
Kennisgebrek
Het bruinvisbeschermingsplan geeft een overzicht van wat er allemaal moet gebeuren om bruinvissen in de Noordzee goed te kunnen beschermen. Sommige maatregelen zijn erg duidelijk, maar voor anderen is meer onderzoek nodig. Er is vooral een groot gebrek aan informatie over bijvangst in de visserij. Daarom wordt in het plan geadviseerd hier nu eens goed onderzoek naar te doen. Het is duidelijk dat er bruinvissen worden bijgevangen, maar wie, waar en hoeveel precies is niet bekend. Hopelijk wordt hier met dit nieuwe plan verandering in gebracht zodat er samen met de vissers naar een oplossing gezocht kan worden.
Het plan is opgesteld door walvisdeskundigen Kees Camphuijsen en Marije Siemensma. Het wordt vandaag door beide onderzoekers aangeboden aan staatssecretaris Henk Bleker van EL&I.