Statiegeld niet afgeschaft - Stichting De Noordzee

Strandloper met plastic flesHet statiegeldsysteem voor grote plastic flessen blijft bestaan. Afschaffing van dit systeem staat al jarenlang ter discussie, maar de verpakkingsindustrie en supermarkten zijn milieuafspraken niet nagekomen. Om deze reden komt Staatssecretaris Mansveld terug op het voornemen om het statiegeldsysteem af te schaffen. De milieubeweging, waaronder Stichting De Noordzee, is blij met dit besluit.

Ter aanvulling op het statiegeldsysteem voor grote flessen,  komt er een proef bij scholen, verengingen en maatschappelijke organisaties voor uitbreiding van statiegeld naar 0,5 liter flesjes en blikjes. Dit is afgesproken door Stichting Afvalfonds Verpakkingen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, met steun van onder andere Stichting Natuur en Milieu. Lees meer over deze proef. DSC01380

Brief Mansveld Vandaag is er door diverse natuur- en milieuorganisaties, waaronder Recycling netwerk, Greenpeace, Milieudefensie en Stichting De Noordzee, een brief gestuurd aan Mansveld om te benadrukken dat het statiegeldsysteem dringend aan een update toe is. Bekijk de brief

Top 10 meest gevonden strandafval Per 100 meter strand worden gemiddeld 20 doppen en 8 plastic flessen gevonden (OSPAR Beach Litter Monitoring, 2002 – 2012). Daarmee staan zowel de doppen als de flessen in de top 10 van meest gevonden afval op de Nederlandse 20140816 Beach Cleanup Tour-0038stranden. Om te voorkomen dat er nog meer plastic afval in het milieu terechtkomt, is behoud en uitbreiding van het statiegeldsysteem van groot belang.

Doppen en flessen tellen Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour in augustus wordt elke dag een afvaltelling gedaan met de Strandscanner app, waarbij ook flessen en doppen geteld zullen worden. Aan het einde van de Tour is er op deze manier meer informatie over het soort en de hoeveelheid afval.