Marien zwerfafval en de vervuiling door plastic is een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Jaarlijks stroomt er ongeveer 8 -12 miljoen ton plastic in onze oceanen. Waaronder vistuig (o.a. touwen en netten). Volgens gegevens van onder meer de UN en FAO komen er elk jaar ongeveer 640 tot 700 duizend ton visnetten in de zee terecht. Die maken ongeveer 10% uit van het plastic afval in zee en hebben grote impact op het mariene milieu. Vistuig behoort tot de top 5 meest dodelijk afvalitems voor het zeeleven.
Healthy Seas en Stichting de Noordzee werken samen met de Nederlandse visserij sector en Green Deal partners aan het terugdringen van de hoeveelheid visnetten in de Noordzee. Om de Noordzee netvrij te maken moet zowel de historische lading als de nieuwe influx worden aangepakt. Netten en netdelen, waaronder touwen en pluis, zijn een deel van de problematiek van de vervuiling van de zeeën door marien afval. In de Noordzee is het een van de grootste bronnen.
Wat gaan we doen?
- Voorkomen dat nieuwe netten in de Noordzee komen
- Vergroten bewustwording plastic vervuiling
- Creëren van een positief handelingsperspectief voor vissers
- Recyclen van oude en overtollige visnetten
- Vergroten van effectiviteit en verstevigen van de kennisbasis van de projectpartners door samenwerking
„De samenleving eist dat we goed bezig zijn met het milieu. We zullen wel moeten, anders kunnen we onze vis straks niet meer verkopen. Maar die samenleving moet ook accepteren dat vissers hun brood willen verdienen. Ecologische en economische duurzaamheid moeten hand in hand gaan.”
Klaas – Jelle Kofferman (ex – visser en nu werkzaam als speciaal adviseur voor Stichting De Noordzee).
Van net tot sok
Uitgaande van het circulaire principe dat afval een grondstof is voor nieuwe producten, worden de oude en overtollige visnetten in de Nederlandse havens ingezameld om te worden hergebruikt of gerecycled. Een gedeelte van de netten wordt verwerkt tot ECONYL® garen, een hoogwaardige nylon garen waarmee nieuwe producten zoals badmode, sokken en tapijten worden gemaakt.
Meer over Healty Seas
Dit initiatief, mede in het leven geroepen door de bedrijven Aquafil en Star Sock, richt zich op het schoonmaken van zeeën door het verwijderen van spooknetten, het regenereren van spooknetten en oude netten door ze om te zetten in hoge kwaliteit nylon 6 garen, dat weer gebruikt wordt voor de productie van kleding waaronder sokken en vloerbedekking. Bij Healthy Seas zijn vele partners aangesloten, van maritieme industrie, tot duikersverenigingen, tapijt- en kledingproducenten, en winkelbedrijven.
Wil je zelf een paar healthy seas sokken?
Bestel je sokken dan hier!