En dat is hard nodig. Want de gezondheid van de oceaan staat ernstig onder druk. Stijgende temperaturen, verzuring, afname van biodiversiteit, plasticvervuiling en visserij ondermijnen het functioneren van ons grootste ecosysteem op aarde. De oceaan vervult cruciale functies als klimaatbuffer, zuurstofproductie, bron van voedsel en biodiversiteit, maar is letterlijk en figuurlijk aan het verstikken.
Een kantelpunt voor oceaanbeleid
Met de komst van meer dan 50 wereldleiders en ruim 1.500 afgevaardigden uit bijna 200 landen, is UNOC 3 hét moment om een duidelijke, wereldwijde koers in te zetten richting herstel en duurzaam beheer van onze zeeën. Het beoogde resultaat is het Nice Action Plan for the Ocean: waarin landen zich committeren aan concrete stappen voor het herstel en duurzame beheer van de oceaan.
Ocean Pact
UNOC 3 valt samen met de lancering van het EU Ocean Pact – een nieuw Europees actieplan voor oceaanbescherming, herstel en een duurzame blauwe economie. Stichting De Noordzee heeft inhoudelijke input geleverd voor het pact en ondersteunt de oproep aan de Europese Unie om te komen met een ambitieus, helder en afdwingbaar Ocean Pact.
Waarom Stichting De Noordzee aanwezig is
De oceaan kent geen grenzen – wat er elders in de wereld gebeurt, heeft directe gevolgen voor onze eigen Noordzee.
De Noordzee ondergaat ingrijpende veranderingen onder druk van klimaatdoelen en grootschalige industriële activiteiten zoals windenergie op zee, zandwinning, scheepvaart en visserij. Deze toenemende druk bedreigt kwetsbare ecosystemen. Bovendien is het herstel van de ecologische balans in de Noordzee niet alleen noodzakelijk is voor de natuur, maar ook als belangrijke buffer tegen klimaatverandering. Er staat dus ook voor de Noordzee veel op het spel in Nice.
Onze doelen
Tijdens UNOC pleiten wij voor:
Betere natuurbescherming: we roepen op tot actieve en daadwerkelijke bescherming van mariene natuur. Dit betekent:
- In lijn met het Noordzeeakkoord is uiterlijk in 2030 ten minste 15% van de Nederlandse Noordzee gevrijwaard van bodemberoerende visserij (nu nog slechts 5%).
- Minstens 10% van de Nederlandse Noordzee is dan strikt beschermd: dat betekent geen visserij, geen grootschalige industriële activiteiten of extractie.
- Richting 2040 streven we naar 30% van de Nederlandse Noordzee gevrijwaard van bodemberoerende visserij, waarvan 15% strikt beschermd, in lijn met de EU Biodiversiteitsstrategie (2020).
Natuurherstel: we roepen op tot actief herstel van beschadigde mariene natuur, met focus op:
- Uiterlijk 2030 zijn herstelmaatregelen uitgevoerd op minstens 30% van de mariene habitats die niet in goede staat verkeren.
- Visserijmaatregelen moeten gericht worden afgestemd op hersteldoelen.
- Herstel van biogene rifbouwers, zoals Sabellaria en andere rifvormende soorten, dient prioriteit te krijgen.
- Integreer sectorale effecten (zoals windenergie, veranderingen in visserij) in herstelstrategieën via een ecosysteemgerichte aanpak (ecosystem-based approach), die ook voedselbronnen van beschermde soorten omvat.
Tijd voor actie: herstel begint nu
De oceaan kan zichzelf niet verdedigen. UNOC 3 is hét moment om te kiezen voor daadkracht in plaats van uitstel, voor herstel in plaats van afbraak. Stichting De Noordzee staat in Nice zij aan zij met internationale partners om de stem van de Noordzee te laten klinken – met duidelijke doelen, meetbare actie en politieke wil. Want alleen als we vandaag ingrijpen, blijft de oceaan morgen leefbaar – voor alles en iedereen die ervan afhankelijk is.
“For if we save the sea, we save the world.” – David Attenborough