Stichting De Noordzee opent inschrijvingen Boskalis Beach Cleanup Tour 2021 - Stichting De Noordzee

In 2020 ging de landelijke schoonmaakactie in verband met COVID-19 niet door. Vorig jaar kon de Tour helaas niet doorgaan, dus ik ben ontzettend blij dat we van 1 tot en met 15 augustus weer met al die strandliefhebbers de héle Noordzeekust gaan schoonmaken”, vertelt projectleider Sebastiaan Verkade.

“Elk jaar vinden we duizenden peuken bij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Maar het strand is geen asbak. Deze zomer willen we hier aandacht voor vragen door de filters apart te houden en te tellen.”

Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee

De strijd aan met vervuiling door sigarettenfilters 

De Boskalis Beach Cleanup Tour staat dit jaar in het teken van vervuiling door sigarettenfilters. Op toeristische stranden zijn sigarettenfilters het meest gevonden soort afval, en lang niet iedereen weet nog dat er plastic in zit. Eén sigarettenfilter kan wel 8 liter water vervuilen. En dieren kunnen peuken aanzien voor voedsel.

Volgens Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee, is het hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken: “Elk jaar vinden we duizenden peuken bij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Maar het strand is geen asbak. Deze zomer willen we hier aandacht voor vragen door de filters apart te houden en te tellen.”

BBCT21 Header 1

Door COVID-19 een andere Tour dan gewend 

Al zeven zomers ruimt Stichting De Noordzee met duizenden vrijwilligers zoveel mogelijk afval van de Nederlandse Noordzeestranden. Sinds 2013 is er al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van 14.457 deelnemers. Door COVID-19 zal de komende editie er anders uitzien. Projectleider van de Beach Cleanup Tour, Sebastiaan Verkade, vertelt: “Vorige edities liepen we met alle deelnemers van punt A naar punt B en brachten we iedereen met bussen terug naar de startlocaties. Komende zomer willen we dat alle deelnemers op een veilige en prettige manier hun handen uit de mouwen kunnen steken voor een schone en gezonde Noordzee. Daarom zijn we gaan innoveren en zal het er anders aan toe gaan dan gewend.”

Tijdens elke etappe zal Stichting De Noordzee een zogenaamde Noordzeekraam opstellen waar deelnemers opruimmaterialen en uitleg krijgen. Vervolgens gaan ze binnen een groot afgebakend stuk strand aan de slag. Zo worden grote groepen mensen voorkomen en kunnen mensen voldoende afstand houden.

Tour begint over precies één maand 

BBCT21 Instagram 1

De grootste landelijke schoonmaakactie van Nederland vindt plaats van 1 tot en met 15 augustus en in deze periode zal de gehele Noordzeekust worden schoongemaakt in 30 etappes. In het zuiden van het land wordt gestart in Cadzand en in het noorden op Schiermonnikoog. Op 15 augustus sluiten we af in Zandvoort. “Mensen staan te popelen om deze zomer weer het strand op te gaan en iets terug te doen voor de Noordzee. Dat blijkt ook uit de grote hoeveelheid voorinschrijvingen,” zegt Verkade.

“De Tour is al jaren een prachtige en verbindende manier om aandacht te vragen voor schone stranden en een gezonde Noordzee. Samen met duizenden bevlogen vrijwilligers een dag buiten de handen uit de mouwen steken, om vervolgens met de resultaten in de hand te werken aan oplossingen. Want uiteindelijk gaat het ons erom om te voorkomen dat het afval überhaupt in de natuur terechtkomt.” sluit hij af. 

Inschrijven

Iedereen kan zich aanmelden voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021 via www.beachcleanuptour.nl.

Doe mee met de jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee

Waarom wij tijdens de Beach Cleanup Tour samen de hele Noordzeekust opruimen