Stichting De Noordzee presenteert: Duurzame inkoophandleiding voor visinkopers - Stichting De Noordzee

Vandaag tijdens de tiende editie van de Spakenburgse Visdetailhandels Beurs presenteert Stichting De Noordzee de Goede VIS inkoopgids, het handboek voor de inkoop van duurzame vis, schaal- en schelpdieren. De inkoopgids biedt de visdetaillist een helpende hand bij de keuze voor een duurzaam visassortiment.
Met de Goede VIS inkoopgids wil Stichting De Noordzee ondernemers als de detailhandelaar in de vissector ondersteunen bij de inkoop van duurzame visproducten. De detaillisten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een groot deel van de Nederlandse visconsumptie.
“Veel ondernemers hebben nauwelijks tijd om zich te verdiepen in het verduurzamingsvraagstuk terwijl de klant er wel om vraagt,” aldus Margreet van Vilsteren van Stichting De Noordzee. “De Goede VIS inkoopgids biedt detailhandelaren niet alleen de mogelijkheid om de klant met juiste informatie te voorzien, maar het geeft hen ook de informatie om hun eigen inkoopbeleid te verduurzamen.” Stichting De Noordzee is partner in het convenant kottervisserij en heeft de inhoud daarom ook tijdens een consultatieronde voorgelegd aan verschillende experts binnen de sector, waaronder het Productschap Vis om input te leveren op de conceptversie.
De Inkoopgids geeft een actuele duurzaamheidsbeoordeling van 60 vissoorten, schaal- en schelpdieren die in Nederland het meest gegeten worden. De gids bestaat uit twee delen, een algemeen gedeelte en factsheets per vissoort. Het algemene gedeelte bevat praktische en achtergrondinformatie over duurzaamheidsaspecten van vis. Bovendien bevat het voor zowel wild gevangen- als kweekvis een handige inkoopwijzer met beslisboom. De factsheets per vissoort bevatten duurzaamheidsinformatie en algemene informatie over het visproduct. Ook geeft het specifieke uitleg over de visserij of kweek van de betreffende soort. De duurzame keuze kan van jaar tot jaar veranderen. De beoordelingen die aan de basis van de Goede VIS inkoopgids liggen, worden daarom jaarlijks door Stichting De Noordzee herzien.
Tijdens de Spakenburgse Visdetailhandels Beurs kunnen detaillisten de Goede VIS inkoopgids in de stand van Stichting De Noordzee bestellen vanaf €59. Deze inkoopgids is gemaakt in samenwerking met SVO/Stivavi en Mayonna B.V. en is tevens onderdeel van de cursus ‘vis en duurzaamheid’ die door SVO gegeven wordt.