Stichting De Noordzee viert 40-jarig jubileum met het Noordzeebanket - Stichting De Noordzee

Persbericht – Stichting De Noordzee introduceert vandaag het Noordzeebanket ter ere van haar 40-jarig bestaan. Het Noordzeebanket, een variant op het alom bekende chocolade zeebanket, is een wake-up call die een minder smakelijke kant van de Noordzee toont. Met de campagne vraagt de stichting aandacht en actie voor een gezonde toekomst van de Noordzee, waar de stichting zich dagelijks hard voor maakt.

De Noordzee is het grootste natuurgebied van Nederland, met een rijk zeeleven en prachtige onderwaternatuur. Maar de zee wordt ook bedreigd door verkeerd gebruik, gebrek aan samenwerking, vervuiling en klimaatverandering. Zo is slechts 0.3% van de Noordzeebodem echt beschermd, warmt de Noordzee veel sneller op dan andere zeeën en liggen er 339 stukjes afval op 100 meter strand. Met het Noordzeebanket zet Stichting De Noordzee deze problemen op de kaart én draagt ze oplossingen aan.

Het Noordzeebanket laat uitdagingen van de Noordzee zien

Het Noordzeebanket is een variatie op het alom bekende zeevruchtenbanket van chocolade en bestaat uit vier opmerkelijke iconen: een gebroken schelp, plastic flesje, containerschip en meeuw. De gebroken schelp symboliseert het onderwaterleven dat bedreigd wordt. Het plastic flesje staat voor al het afval dat in de Noordzee terechtkomt. Het containerschip symboliseert de zeevaart, die de onderwaternatuur verstoort. Tot slot staat de meeuw voor een mooie toekomst voor al het zeeleven, waarbij menselijk gebruik en de natuur met elkaar in balans zijn.

‘Nu is het moment om door te pakken en écht te kiezen voor een schone en gezonde Noordzee’

Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, legt uit waarom aandacht voor de
gezondheid van de Noordzee zo belangrijk is: “De Noordzee heeft het zwaar te verduren gehad,maar we zijn in staat om het tij te keren. Het is noodzakelijk om op een van de drukste zeeën ter wereld tot een gezonde balans te komen tussen natuur, energieproductie en voedselvoorziening. De laatste jaren boeken we vooruitgang: de vervuiling wordt aangepakt en er komt meer ruimte voor natuur. Nu is het moment om door te pakken en écht te kiezen voor een schone en gezonde Noordzee.”

De stichting roept op aangewezen natuurgebieden daadwerkelijk te beschermen, windparken
natuurinclusief te bouwen en statiegeld op blikjes in te voeren.