Stop zeeschip Probo Koala voordat het nog meer slachtoffers maakt! - Stichting De Noordzee

Milieu- en mensenrechtenorganisaties doen vandaag een oproep aan de regering van Bangladesh: ‘Stop de Probo Koala voordat het nog meer slachtoffers maakt!’ De Probo Koala, nu genaamd de ‘Gulf Jash’, is een oud zeeschip dat in Augustus 2006 giftig afval dumpte in Ivoorkust. Het schip is op dit moment onderweg naar de sloopstranden in Bangladesh. Stichting De Noordzee ondersteunt de oproep.
De Probo Koala is verkocht voor ontmanteling op de sloopstranden van Bangladesh. Het slopen van oude zeeschepen gebeurt daar onder zeer gevaarlijke en vervuilende omstandigheden. Naar verwachting bevat de Probo Koala tonnen asbest, PCBs, giftige verf en brandstofresten. In 2006 zijn volgens Ivoriaanse autoriteiten al 16 mensen overleden in Ivoorkust, nadat de Probo Koala illegaal 528 ton giftige stoffen dumpte in de stad Abidjan.
Omdat de Noordzee één van de drukst bevaren zeeën is ter wereld, zet Stichting De Noordzee zich al jaren in voor een duurzame scheepvaart. Schoon en veilig slopen hoort daar ook bij. SDN is daarom medeoprichter en lid van het NGO Shipbreaking Platform, een coalitie van mensenrechten- en milieuorganisaties die wereldwijd samenwerken voor veilige en milieuvriendelijke ontmanteling van oude zeeschepen.
Het Shipbreaking Platform heeft vandaag een persbericht uitgebracht met een oproep om de Probo Koala te stoppen. Bekijk volledige internationale persbericht.