Strand van Wassenaar weer schoon - Stichting De Noordzee

Rijkswaterstaat en scholieren milieujutten op Wereld Waterdag
Op donderdag 20 maart 2008 organiseert Rijkswaterstaat samen met Stichting de Noordzee een ‘milieujutmiddag’ waarbij scholieren van het Stedelijk Gymnasium uit Leiden meehelpen. Milieujutten is de milieuverantwoorde variant op het ouderwetse strandjutten. Gezamenlijk wordt het strand van Wassenaar opgeschoond en het gejutte afval geanalyseerd. Gemeente Wassenaar voert het afval af.
In 1992 heeft de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarin 22 maart is uitgeroepen tot Wereld Waterdag. In Nederland heeft het Kabinet in de Watervisie ‘Nederland veroveren op de toekomst’, waterbewustzijn als een van de speerpunten. In dit kader staat Rijkswaterstaat op donderdag 20 maart 2008 stil bij het wereldwijde probleem van schoon water.
Rijkswaterstaat is trekker van het Beach Litter Monitoring programma in landen langs de Europese zeeën waaronder de Noordzee. Dit programma analyseert strandafval en geeft een indicatie over de toe- of afname van afval op zee. Bovendien helpt de visserij mee in het Fishing for litter programma door opgevist vuil niet terug te gooien in zee maar aan land te brengen voor verwerking.
Geschat wordt dat er jaarlijks zo’n 20.000 ton vast afval in zee verdwijnt. Meer dan 70% van het afval dat gedumpt wordt, zinkt naar de bodem en blijft uit het oog van kust- en zeebezoekers.
Een deel van het afval komt terecht op de stranden. Driekwart van het afval bestaat uit plastic hetgeen grote negatieve gevolgen heeft voor de het leven in de Noordzee.