Strandbezoekers: laat je peuken niet slingeren - Stichting De Noordzee

Deze week kwam NRC Next met het volgende bericht: ‘Peuken zijn schadelijk voor vissen’: “Laat twee sigarettenpeuken een dag in een liter water weken en alle vissen zullen doodgaan als zij in dat water moeten zwemmen,” aldus NRC Next. Dit onderzochten twee Amerikaanse onderzoekers. In de peuken zitten giftige stoffen die in het milieu lekken en schadelijk zijn voor het zeeleven. Zelfs de filters van niet-gerookte sigaretten zijn dodelijk, zo concludeerden ze. (NRC Next, 20 april 2011)
Dus: laat je peuken niet achter op het strand. Ze zijn moeilijk te verwijderen en breken zeer traag af (1-2 jaar, soms wel 15 jaar). De filters worden door zeedieren aangezien als voedsel. Ze worden gevonden in magen van walvissen, dolfijnen, zeevogels en schildpadden. Filters bevatten naast teer, verschillende gevaarlijke stoffen zoals cadmium, lood en arsenicum. In 2008 hebben we samen met de Surfrider Foundation en Nederland Schoon al aandacht hiervoor gevraagd.
Ook ander afval is een probleem. Dit spoelt aan uit zee, maar wordt ook heel veel achtergelaten door mensen die lekker een dagje naar het strand komen. Stichting De Noordzee onderzoekt regelmatig onze stranden en we vinden gemiddeld 400 stuks afval per 100 meter. Zonde!
Op 8 juni 2011 lanceren we een nieuw concept: MyBeach, do it yourself. Dit is een stuk strand, waar het ‘not done’ is om afval achter te laten. Je kiest er bewust voor om op MyBeach te liggen en houd je vanzelfsprekend aan de ‘spelregels’. De spelregels zijn laagdrempelig: je laat geen afval achter op het strand. Meer info en meedoen op 8 juni? Check onze facebookpagina!