In de afgelopen zomer is op de stranden van negen kustgemeenten het zwerfafval verzameld en onderzocht. Een
maandelijks terugkerende meting werd gecombineerd met een
monitoring van 15 dagen achter elkaar. Er werden duizenden
stuks afval gevonden. Chips-, snoep- en ijsverpakkingen staan
daarbij aan kop.
Zwervend Langs Zee
De monitoring van zwerfafval maakt onderdeel uit van het project
Zwervend Langs Zee. Dit project is een initiatief van KIMO,
Rijkswaterstaat, Stichting De Noordzee en de gemeenten Ameland, Den Helder, Zijpe, Zandvoort, Velsen, Noordwijk, Bergen, Katwijk en Den Haag. De hoofddoelstelling is strandbezoekers bewust te maken van de gevolgen van het achterlaten van rommel op het strand. Dat moet leiden tot ander gedrag: al het afval in de afvalbak. Om dit te bereiken wordt afval gemonitord en vinden er opruimacties plaats op stranden.
Snoeppapiertjes, peuken en hondenpoepzakjes
Lex Oosterbaan van Zwervend Langs Zee is geschrokken van de
hoeveelheden afval die werden aangetroffen: Op de stranden vonden we tijdens de 15-daagse monitoring bijna 3000 stuks chips- snoep- en ijsverpakking, 1800 blikjes en meer dan 1000 lege pakjes drinken. Maar ook werden een plastic gebitje, pillen, kaarsen, sigarettenpeuken, luiers en hondenpoepzakjes uit het zand gevist. In totaal haalden we 16.470 items op van 6,6 km strand. Gemeenten en strandexploitanten steken jaarlijks tonnen in het schoonmaken van de stranden. Veel van het zwerfafval verdwijnt in zee met alle gevolgen van dien.
Groeiend probleem
Afval op het strand en in de Noordzee vormt een groeiend probleem voor het leven in zee. Tussen de 70 en 90% van al het zwerfafval op stranden en in zee is van plastic. Plastic is zeer schadelijk voor het milieu: het vergaat niet maar breekt af in steeds kleinere deeltjes. Het afval vormt een gevaar voor het zeeleven. Dieren als zeehonden en vissen raken verstrikt in afval en verdrinken. Wanneer het plastic in kleinere stukken breekt wordt het door bijvoorbeeld zeevogels als voedsel aangezien. Deze
sterven uiteindelijk door verhongering omdat hun maag vol zit met
rommel. Nog kleiner plastic kan door allerlei zeedieren zoals mosselen worden opgenomen.
Stranden in Nederland liggen vol met zwerfafval
leestijd: < 1 minuut