Stranden óók vol met plastic uit kleding - Stichting De Noordzee

Vandaag las ik een nieuwsbericht op nu.nl, waarin staat dat het gebruik van wasmachines kusten over de hele wereld vervuilt met minuscule stukjes plastic uit synthetische kleding. Dit bericht trok gelijk mijn aandacht, want ongeveer een maand geleden hebben wij onze eigen ‘microplastic’ campagne gelanceerd: ‘Ik scrub plasticvrij’. De mini stukjes plastic in verzorgingsproducten, zoals scrubs, peelings en reinigingsgels, komen óók via het afvalwater in zee terecht.
Uit onderzoek van Browne blijkt dat een groot deel van de microplastics op het strand uit kleding afkomstig is. Per wasbeurt kan één synthetisch kledingstuk maar liefst 1900 van zulke plastic vezels verliezen. Scrubs vormen echter ook een belangrijke vervuilingsbron: er staan inmiddels 75 verzorgingsproducten op onze lijst waar plastic inzit! Producten die dagelijks door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt worden. Het resultaat na één scrubbeurt >
Zeedieren krijgen deze plastic deeltjes binnen. Dit brengt gezondheidsrisico’s mee voor het dier, maar ook voor de mens die regelmatig een visje, kreeft of andere lekkernij uit zee op zijn bord heeft. Kortom, wij zijn blij dat er nu ook meer aandacht komt voor het minder zichtbare, maar net zo schadelijke afval in zee!
Auteur: Marchien de Ruiter

Teken de petitie
Lees bericht op nu.nl