Met deze toolkit zorg je voor een schoon strand - Stichting De Noordzee

"Juist dit jaar genieten veel Nederlanders graag van hun eigen Noordzee. We hebben hier maar liefst 353 kilometer Noordzeekust! Na een dagje strand is het een kleine moeite om je afval netjes mee te nemen en weg te gooien in de daarvoor bestemde afvalbakken."

Afval hoort niet thuis in zee en op het strand

Afval hoort niet in zee en niet op het strand. Want vissen, vogels en zeezoogdieren kunnen afval aanzien voor voedsel of erin verstrikken. En het draagt bij aan de plasticsoep.

Maar na een zomerse dag aan zee blijven de resten van een plezierig uitje vaak achter als zwerfafval. Ander strandafval is aangespoeld. Dit is bijvoorbeeld in zee beland door de scheepvaart, visserij of via rivieren. 

Als we van een schoon strand willen blijven genieten, dan moeten we ons afval ook opruimen. Deze toolkit helpt jou daarbij.

Wat voor afval vind je?

strandafval-verpakkingen
Strandafvalverpakkingen. Beeld door: Schone Rivieren

Op het eerste gezicht lijkt het strand misschien schoon. Maar helaas ligt er eigenlijk altijd en overal afval op onze stranden. Gemiddelde zelfs 282 stukken afval per honderd meter strand!

Je kunt eigenlijk álles wat je in het dagelijks leven gebruikt ook op het strand aantreffen: van koelkast tot wc-bril en van tandenborstel tot lamp. Maar juist kleine stukjes afval zijn schadelijk voor het zeeleven. Elk stukje afval dat je opruimt telt.

Het meeste strandafval bestaat uit vispluis, kleine stukjes plastic, doppen, snackverpakkingen en ballonresten. Maar ook plastic tasjes en sigarettenfilters worden veel gevonden. Maar let op: er zijn ook dingen die op afval lijken, maar gewoon bij het strand horen. Zoals zeewier, eieren van zeedieren en schelpen.

In de toolkit leer je alles over verschillende soorten afval en waar je op moet letten om het te vinden en op te ruimen.

Tips bij het opruimen van het strand

Het opruimen van afval op het strand klinkt misschien makkelijk, maar het is verstandig om goed voorbereid aan de slag te gaan. Zo zijn er een aantal spullen die kunnen helpen tijdens het opruimen. Bijvoorbeeld een afvalgrijper, handschoenen en natuurlijk vuilniszakken.

Ook is het belangrijk dat je veilig te werk gaat. Ook hiervoor zijn in de toolkit tips te vinden! Bijvoorbeeld om regelmatig je handen te wassen en potjes met vloeistoffen niet open te maken. Je leest het allemaal in de toolkit.

BBCT2019 Z6 Kwade Hoek – door Lize Kraan (134)

Aan de slag met de toolkit!

Samen kunnen we zorgen voor een schone en gezonde Noordzee. Help je mee? Download dan onze toolkit en ga aan de slag.

Klik hier om de toolkit als pdf te downloaden!

Wil je de toolkit liever per email ontvangen? Vul hieronder dan het formulier in.

Boskalis Beach Cleanup Tour

Wil je samen met ons en andere vrijwilligers de hele kust opruimen? Dat kan ook. Elk jaar organiseren wij in augustus de Boskalis Beach Cleanup Tour, waarbij we langs de Nederlandse stranden gaan om afval op te ruimen. Wil je meer weten? Klik dan hier!