Strandsuppletie op Texel - Stichting De Noordzee

Tijdens mijn stage doe ik 5 maanden lang onderzoek naar de ecologische effecten van zandsuppleties. Daarom is het essentieel om te weten hoe zo’n zandsuppletie nu precies in zijn werk gaat. Daarnaast geeft dit een goede smoes voor een dagje strand.
Afgelopen maandag ben ik met stralend weer afgereisd naar Texel, waar ze het laatste zand aan het aanbrengen zijn van een 400.000 m3 grote strandsuppletie. Bij een strandsuppletie zuigt een sleephopper zand op uit de Noordzee en brengt het via een pijpleiding naar het strand. Dit om het strand tegen erosie te beschermen.
Aangekomen bij strandpaal 9 bleek dat de uitvoerders in de kantine pauze zaten te houden en aan het wachten waren op de sleephopper die nog op zee zat. Geen probleem, ik kon gezellig een bakkie koffie met een stuk taart meedoen, dus ik zat daar wel goed. Rond 15.00 uur kwam de sleephopper weer terug en kon het werk beginnen. Ik vergat even de ecologische effecten die dit spektakel teweeg brengt, want wat een indrukwekkend gezicht zo’n suppletie! Het schip voor de kust, de lange pijpleiding die het modder en zand naar buiten perst en met een boog uitspuwt, en dan de vele meeuwen die zich tegoed doen aan een feestmaal. Ik stond op een goede plek dus heb wat mooie foto’s kunnen maken voor mijn verslag. Ook heb ik directe effecten kunnen zien die een suppletie teweegbrengt zoals het opgespoten sediment met dode organismen. Leuk om een suppletie van zo dichtbij te zien en om zoveel spontane tekst en uitleg te krijgen. Dit helpt bij het visualiseren van de rapporten en geeft weer een extra motivatie om ook de rest van de stage tot een goed einde te brengen.
Clasina Jansen
4e-jaars student Kust- en zeemanagement