Tampons met vleugels - Stichting De Noordzee

Afgelopen vrijdag in de trein op weg naar kantoor was ik erg verbaasd toen ik de voorpagina van de Sp!ts las. “Tampons met Vleugels”, kopte de krant, vergezeld van een foto waar te zien was dat een grote tamponfabrikant duizenden pakketjes tampons met een plastic parachute dropte boven zes Nederlandse stranden. Met drie van de zes gemeenten (Scheveningen, Noordwijk en Zandvoort) werken we samen in het project ‘Zwervend langs Zee’, een campagne om strandbezoekers te wijzen op de problemen met afval op het strand en in de Noordzee.
Nu heb ik op zich niks tegen tampons en ook niet tegen het gratis uitdelen ervan, maar om ze nu met verpakkingsmateriaal en al boven de stranden uit een vliegtuig te droppen gaat me wat ver. Juist nu in de afgelopen jaren steeds duidelijker wordt dat afval op het strand en in zee een groot milieuprobleem is.
Ik heb gelijk maar even gebeld met de tamponfabrikant om opheldering te vragen over deze actie. Toen ik later op de dag werd teruggebeld verzekerde de medewerkster me dat er op de stranden promo medewerkers rondliepen om achtergebleven pakketjes op te ruimen. Slechts enkele pakketjes waren in het water beland en ook deze zouden zijn opgeruimd. Deze ‘verzachtende omstandigheden’ waren voor mij reden om mijn standpunt wat te nuanceren en niet actief de pers op te zoeken, maar nog steeds vind ik het uit principe geen goede manier van reclame maken.
Heeft u onverhoopt verdwaalde tampons gevonden op het strand, laat het ons weten. Doe een melding op Noordzee.nl/melding en geef de Noordzee een stem!