Teken de petitie tegen peuken op het strand - Stichting De Noordzee

Het strand is geen asbak!

Peuken horen niet op het strand en in zee. Toch zijn peuken het meest gevonden afval op populaire stranden. Vorig jaar vonden we tijdens de landelijke strandschoonmaakactie zelfs 57.772 peuken in twee weken. Een enorme hoeveelheid! Jaarlijks belanden er miljarden peuken in het milieu. Peuken zijn ontzettend schadelijk zijn voor de natuur: één peuk kan tot wel 1.000 liter water vervuilen, zit vol met plastic en chemicaliën en is gevaarlijk voor dieren. Wil jij ook een schoon strand en een gezonde Noordzee zonder peukenafval? Onderteken dan onze petitie.

Teken de petitie

Wil jij ook een schone Noordzee zonder peukenafval? Onderteken dan onze petitie!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We delen je gegevens niet met derden en zullen je maximaal drie keer mailen over deze petitie. Na afloop verwijderen we je gegevens.

Er is actie nodig

Met deze petitie roept Stichting De Noordzee kustgemeentes op om actie te ondernemen tegen peukenafval op stranden. Met de juiste maatregelen kunnen we afval op stranden voorkomen en zo zorgen voor schone stranden en een gezonde zee. Daarom willen wij dat gemeentes:

  • rookvrije zones instellen op stranden;
  • meer en betere afvalfaciliteiten plaatsen voor het weggooien van peuken
  • een verplichting opnemen bij verlening van vergunningen voor o.a. evenementen op het strand zoals festivals voor voldoende faciliteiten voor weggooien van peuken;
  • en strandbezoekers bewust maken van de schadelijkheid van peuken in het milieu en te activeren om peuken netjes weg te gooien.

Meer weten over deze maatregelen? Klik dan hier.

Schadelijk voor de Noordzee

BBCT18 Afval Sigarettenfilters (58) Mart Smit
Fotograaf: Mart Smit Beeld door: Mart Smit

Peuken zijn het meest voorkomende afval op toeristische stranden en we vinden ze elke dag van de Boskalis Beach Cleanup Tour in groten getale. Al die peuken zijn erg schadelijk voor de natuur. Volgens onderzoek van het Trimbos-instituut zijn peuken een forse bedreiging voor het milieu. De filters van peuken bestaan uit celluloseacetaat, een plastic dat heel langzaam of zelfs niet vergaat. Eenmaal in het milieu, valt de filter uit elkaar tot microplastics. En een peuk kan door dieren worden aangezien voor voedsel, met dodelijke gevolgen.

Als peuken eenmaal op het strand liggen, zijn ze lastig om op te ruimen. Peuken zijn zo klein dat ze na machinale schoonmaak blijven liggen en door hun kleur vallen ze nauwelijks op. Voor schone stranden zonder peuken willen we voorkomen dat überhaupt op het strand terecht komen. Zo kunnen we samen werken aan schone stranden en een schone Noordzee.

Meer weten over de schadelijke effecten van peuken op de natuur en het milieu? Kijk dan hier!

Op de hoogte blijven van deze actie en het werk van Stichting De Noordzee? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Sigarettenfilters

Waarom sigarettenpeuken op stranden een groot probleem zijn voor de natuur

Op het eerste gezicht is een peuk op het strand misschien onopvallend, maar er liggen er erg veel en ze horen absoluut niet in de natuur thuis. Wat…

BBCT18 Afval Sigarettenfilters (57) Mart Smit

Peukenvrije stranden voor een schone en gezonde Noordzee

Het stra nd is geen asbak! Daarom komt  Stichting  De Noordzee in actie voor  peukenvrije stranden . Help jij ook mee? S igarettenpeuken  zijn…