Texelse bultrug weer gespot vanuit helikopter - Stichting De Noordzee

De bultrug, die in december en januari bij Texel gezien is, is weer waargenomen. Op zaterdag 7 februari spotte de bemanning van een SAR reddingshelikopter het dier iets ten noordwesten van Texel. Het lijkt erop alsof deze bultrug de wateren rond Texel tot zijn thuishaven heeft gemaakt.
Onverwachte waarneming
Bemanningslid Rob Sanchez vloog afgelopen zaterdag met de Bristow SAR (search and rescue) helikopter terug van een medevac (medische evacuatie). Bij een platform op de Noordzee hadden zij zojuist een patiënt opgehaald. Sanchez vertelt over deze waarneming: “Onze gezagvoerder zag iets zwarts opduiken, met een hoop wit water erom heen en informeerde de bemanning om ook uit te kijken wat het kon zijn. Toen het weer verscheen zag ik de zwarte rugvin met een deel van de rug. We herkenden het dier omdat we deze op 27 december ook al gezien hadden.”
Kort maar krachtig
De bemanning kon het dier maar kort zien. Sanchez: “vanwege onze patiënt aan boord moesten we doorvliegen en konden er niet zoals de vorige keer bij blijven hangen”. Aan het gedrag van het dier was niets bijzonders op te merken: “Het leek erop alsof het dier een rustig zwemgedrag had, er waren geen meeuwen omheen en hij leek in een rechte lijn westwaarts van de kust af te zwemmen”, aldus Sanchez.
Hebben wij een ‘eigen’ Nederlandse bultrug?
Zoals wij in eerdere berichtgeving al aangaven is het de grote vraag waar dit dier vandaan komt. Op dit moment vergelijken we samen met wetenschappers uit Europa en Noord Amerika de foto’s van dit dier met foto’s van andere bultruggen die in het Noord-Atlantisch gebied gezien zijn. Tot nu toe lijkt het erop dat dit dier nog niet eerder ergens ander gezien is en wij onze ‘eigen’ bultrug hebben. Zodra wij hierover meer weten leest u dat op deze website.
Help ons mee door foto’s en waarnemingen door te geven
Omdat er nog weinig bekend is over het hoe en waarom van het plotselinge opduiken van deze en andere bultruggen zijn wij erg geïnteresseerd in waarnemingen en foto’s. Mocht u daarom een bultrug of andere walvissoort zien op de Noordzee dan willen wij dat graag weten. Op basis daarvan kunnen wij de foto’s vergelijken met foto’s van andere bultruggen die in de Noordzee gezien zijn. De contactpersoon voor waarnemingen is Wouter Jan Strietman, tel. 030-234 0016 of mail aan [email protected]