Tien Noord-Hollandse strandpaviljoens hebben vanaf vandaag een Plasticvrij Terras - Stichting De Noordzee

De Noord-Hollandse paviljoens sluiten aan bij een groep van 26 Haagse paviljoens die hun terras al eerder plasticvrij maakten. Wethouder Nico Heijink van gemeente Bloemendaal moedigt deze overstap aan, en trapt vanmiddag het plasticvrije terrasseizoen af in Bloemendaal aan Zee.

Opening van de eerste Noord-Hollandse plasticvrije terrassen

Vanuit Bloemendaal aan Zee opent wethouder Nico Heijink van gemeente Bloemendaal vandaag de plasticvrije terrassen. Tien paviljoens zijn nu plasticvrij en krijgen het certificaat ‘PlasticVrij Terras’. Daarnaast hebben negen andere paviljoens belangrijke stappen gezet: zij krijgen daarmee de stempel ‘op weg naar plasticvrij’. De betrokken paviljoens uit Noord-Holland staan in Velsen-Noord, Wijk aan Zee, Zandvoort, Overveen, Bloemendaal aan Zee en op Texel.

Ter ere van hun overstap krijgen de plasticvrije strandpaviljoens een bordje overhandigd dat ze naast hun deur kunnen hangen. Zo zijn de paviljoens als PlasticVrij Terras te herkennen. De bordjes zijn door Juttersgeluk gemaakt van gejut strandafval. PlasticVrij Terras is een initiatief van We Are Nature, strandpaviljoen The Shore en Stichting De Noordzee. De provincie Noord-Holland heeft een subsidie verleend aan dit project, vanuit de subsidieregeling kleinschalige circulaire initiatieven Noord-Holland.

Plastic wegwerpbestek en frietvorkjes die we op het strand hebben gevonden. Beeld door: Lize Kraan

Oproep om aan te sluiten

De Noord-Hollandse paviljoens laten met hun overstap naar een Plasticvrij Terras zien dat het mogelijk is van het verwaaibare wegwerpplastic af te komen. Andere horecaondernemers worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij de PlasticVrijTerras-beweging. Horecazaken kunnen meedoen door zich aan te melden bij www.plasticvrijterras.com, hun terras wegwerpplasticvrij te maken, een zelfverklaring te downloaden en deze met een handtekening op te hangen in hun zaak.

Strijd tegen de plasticsoep

De noodzaak voor het initiatief is groot: een flink deel (bijna 30%) van al het plastic aangetroffen op de Nederlandse Noordzeekust is afkomstig van wegwerpplastics. Denk hierbij aan rietjes, flesjes, plastic bekers en verpakkingen. Wegwerpplastic is lichtgewicht en kan gemakkelijk wegwaaien en wordt aangezien voor voedsel door zeedieren. Hoewel uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er significant minder afval op het strand ligt dan tien jaar geleden, worden er gemiddeld nog 282 stuks afval per 100 meter strand aangetroffen. Actie is en blijft dus nodig.

De strandpaviljoens

Noord-Hollandse paviljoens met een PlasticVrij Terras: Timboektoe, Aloha, Rijk aan Zee, Paal 9, Bronze Beach, Fuel, Mifune, Gestrand, Knoest en The Spot

Noord-Hollandse paviljoens die onderweg zijn naar een PlasticVrij Terras: Rapa Nui, Texel Beachhouse, Bloomingdale, Later aan Zee, Parnassia, Woodstock, Beachclub Texel, Nius Beachhouse en Mango’s beach bar

BBCT2019 Z10 Hoek van Holland-Monster filteretappe door Mart Smit (11)

Met een Plasticvrij Terras in actie tegen de plasticsoep

Welke rol kunnen horecazaken spelen in de aanpak van wegwerpplastic? Afval hoort niet in de Noordzee, en ook niet op het strand. Dieren kunnen afval…